Politiek wil festivals overeind houden. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag
Politiek wil festivals overeind houden. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag

Gemeenteraad grijpt niet in bij btw-perikelen

Actueel

Zoetermeer - De Zoetermeerse politiek wil dat het gesteggel tussen Netwerk Zoetermeer en de gemeente wordt opgelost. Vooralsnog houden de Zoetermeerse politici zich nog afzijdig, maar als er geen oplossing komt dan wordt een debat in de gemeenteraad niet uitgesloten. Dat is de uitkomst van een rondje langs een aantal fracties in de gemeenteraad.

Door Hélène Ouwerkerk

In 2018 ging de gemeenteraad akkoord met de aanbevelingen uit het rapport Boisen. Dit bureau deed drie jaar geleden onderzoek naar citymarketing van de gemeente Zoetermeer. Netwerk Zoetermeer (toen nog Floravontuur red.) was betrokken als externe uitvoeringsorganisatie citymarketing en gesprekspartner van de onderzoekers. Nu drie jaar later is de rol van Netwerk Zoetermeer een moeilijk verhaal geworden. Omdat de gemeente haar subsidieregeling heeft aangepast moet Netwerk Zoetermeer over de subsidie btw betalen en dat loopt op tot een ton per jaar. Wethouder Margreet van Driel (LHN) heeft voor 2019 de BTW betaald maar wil voor de andere jaren een uitspraak van de belastingdienst. Dit is zeer tegen de zin van Netwerk Zoetermeer die er weinig voor voelt om zulke grote risico’s te lopen. Het gevolg is een patstelling tussen de wethouder en het Netwerk. Het bureau Citymarketing van de gemeente heeft inmiddels een aantal taken overgenomen.
Gesteggel
Volgens D66 is het helemaal niet wenselijk dat de gemeente deze taken voor haar rekening neemt. Gernand Ekkelenkamp, fractievoorzitter D66 ziet liever dat de gemeente het organiseren van evenementen overlaat aan Netwerk Zoetermeer. “Netwerk Zoetermeer, voorheen Floravontuur, heeft bewezen dat ze goed evenementen kan organiseren. Evenementen waar Zoetermeer ook de komende jaren behoefte aan heeft. Wij zien geen rol voor de gemeente als organisator van evenementen. Dat moet echt worden uitbesteed. Wat D66 betreft is Netwerk Zoetermeer daarvoor een goede partner, met name ook vanwege de netwerkfunctie binnen de Zoetermeerse samenleving.” Ekkelenkamp geeft aan verrast te zijn door de btw-problematiek. “ Als er binnenkort geen uitzicht op een oplossing komt zullen we het evenementenbeleid in de gemeenteraad moeten bespreken”, zegt hij.
“We vinden dat het gesteggel tussen de gemeente en Netwerk Zoetermeer wordt beslecht”, zegt Rob Duiven, fractievoorzitter van de VVD. “Het is in het belang van Zoetermeer dat de partijen tot een oplossing komen.” Voor Duiven is het nog niet direct noodzaak om de zaak in de gemeenteraad te bespreken maar uitgesloten is dat volgens hem ook niet. “We volgen de zaak op de voet en zijn ook benieuwd naar de antwoorden die Zó! krijgt op haar vragen.” Zó! heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie en wil onder andere weten waarom er niet wordt teruggegaan naar de situatie voor 2019 waardoor de btw-last niet aan de orde is. Jordy Boerboom, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt niet dat Netwerk Zoetermeer de dupe mag worden. “De gemeente trekt de citymarketing naar zich toe. Wij vragen ons af wat dat betekent voor bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival”, zegt hij. Overigens heeft Boerboom wel kritiek op het huidige evenementenaanbod in de stad. “Wat ons betreft mag er wel wat meer diversiteit zijn. Nu zijn de evenementen vooral voor mensen met een goed gevulde portemonnee en ook zouden wij wat meer culturele evenementen zien.”
Afdoende
Maar niet iedere partij is van mening dat politiek ingrijpen nodig is. Margot Kraneveldt, fractievoorzitter van de PvdA is niet van mening dat de gemeente de btw voor Netwerk Zoetermeer moet gaan betalen. “Wij vinden het antwoord van de wethouder goed en voldoende. Er is nu eenmaal een beperkte financiële ruimte. Dat geld voor de btw ligt niet zomaar op tafel”, zegt zij. Ook Hilbrand Nawijn van LHN staat pal achter haar eigen wethouder. “Maar”, zegt Nawijn, “we vinden wel dat de festivals gegarandeerd moeten worden. Maar dat zou ook een aanbieder dan Netwerk Zoetermeer mogen zijn als er maar festivals zijn.”