De hommelbijvlieg, Eristalis-intricaria is een voorbeeld van een wilde bijensoort. Foto: Arno van Berge Henegouwen
De hommelbijvlieg, Eristalis-intricaria is een voorbeeld van een wilde bijensoort. Foto: Arno van Berge Henegouwen

Natuur onder de loep

Actueel

Zoetermeer – In deze rubriek laten diverse experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op leuke, bijzondere natuurweetjes. Deze week de hommelbijvlieg. Ep Booneman van Natuurtuin Westerpark vertelt erover. 

 “Bijenbulten” in de Natuurtuin

Bij de meeste regelmatige bezoekers van de Natuurtuin zijn de twee grote insectenhotels wel bekend. Vrijwel iedereen neemt wel eens kijkje om te zien hoeveel gaatjes er inmiddels afgesloten zijn. Achter deze afsluitingen ontwikkelen zich insecteneitjes tot larven die verpoppen om uiteindelijk als volwassen insecten “het hotel” te verlaten. Deze insectenhotels dragen bij aan het behoud en herstel van de insectenpopulatie. Insecten die een onvervangbare bijdrage leveren aan onze voedselvoorziening en natuur. Zonder hen geen of minder fruit en ander essentieel voedsel.
Minder opvallend is de functie van de twee kleine heuveltjes aan de rand van het insectenveldje. Heuveltjes is een groot woord, eigenlijk zijn het kleine bulten aarde. Ook dit zijn broedplaatsen voor nuttige insecten, zoals de wilde bijen. In Nederland komen zo’n 350 soorten wilde bijen voor. In tegenstelling tot de honingbij en de meeste hommelsoorten leven deze wilde bijen niet in kolonies maar alleen als solitair. Het grootste deel van hen nestelt onder de grond. In de vlakke bodem of in zonnige hellinkjes zoals in de Natuurtuin. De bewoners stellen nogal wat eisen aan de grond en de begroeiing. De grond moet droog en licht leemachtig zijn. De zon moet de grond zo goed mogelijk verwarmen. Daarom wordt de begroeiing zo kort mogelijk gehouden.
De wilde bijen graven zelf een 30 cm lange gang in het heuveltje en verwijden aan het einde tot een soort kamertje die met door de dieren zelf geproduceerde was waterdicht gemaakt wordt ter bescherming van de voedselvoorraad - stuifmeel - en de metamorfose van eitje tot volwassen insect.
Komt u eens kijken bij het nieuwe informatiebord.