BTW of evenementen that's the question

Er is weer gesteggel in het Zoetermeerse. Dit keer ligt Netwerk Zoetermeer in de clinch met de gemeente. Wat is er aan de hand. De gemeente geeft subsidie aan het Netwerk Zoetermeer om evenementen in de stad te organiseren. Evenementen zoals Culinair, Bevrijdingsfestival en de Najaarskermis. Maar door een andere subsidiestructuur moet het Netwerk Zoetermeer ineens BTW over dit subsidiebedrag betalen aan de Belastingdienst. Dat betekent in het geval van Netwerk Zoetermeer een ton per jaar. Ja, dat is natuurlijk serieus geld. Voor 2019 (inderdaad vanaf dat jaar loopt deze kwestie al) trok wethouder Van Driel haar portemonnee maar voor 2020 en 2021 nog niet. "Want", zo zei de wethouder vorige week in het Streekblad "dan willen we een uitspraak van de Belastingdienst hierover". Nou, ik weet niet of u weleens op een uitspraak van de Belastingdienst hebt gewacht maar dat kan heel erg lang duren. Dus kaatste het Netwerk de bal terug naar de gemeente. Ze willen zekerheid én duidelijkheid. En dat begrijp ik ook wel want als dit lekker door suddert dan komt straks 2022 erbij en zitten ze zo aan de drie ton BTW die Netwerk Zoetermeer misschien wel of misschien niet moeten afdragen. Er is nog wel een fonds waar een beroep op kan worden gedaan maar of die de aanvraag honoreert is nog maar zeer de vraag. Kortom, het is bal in Zoetermeer.

Ondertussen vraag ik me af wat er nou echt aan de hand is en wat de daadwerkelijk achtergrond van deze hele kwestie is. Immers, de hoofdrolspelers in deze zaak zijn wethouder Margreet van Driel, voorheen de directeur van Floravontuur (voorloper van Netwerk Zoetermeer) en Charlie Aptroot nu voorzitter van Netwerk Zoetermeer en onze voormalige burgemeester. Nu botsen deze twee in een kwestie over evenementen en centen. Waar het eindigt?

Ik hoop in ieder geval niet dat dit het einde betekent van evenementen als Culinair Zoetermeer en het Bevrijdingsfestival. Volgens mij willen we allemaal toch dat Zoetermeer een levendige en gezellige stad is zowel voor de inwoners en voor de bezoekers. Het beste zou toch zijn als gemeente en Netwerk Zoetermeer hierin samen optrekken en de strijdbijl begraven. Of speelt er meer? Wordt vervolgd.