Hilko Folkeringa wil weten wat bezoekers vinden. De 1,5 meter of de coronacheck. Foto: Archief/Fred Roland
Hilko Folkeringa wil weten wat bezoekers vinden. De 1,5 meter of de coronacheck. Foto: Archief/Fred Roland Foto: Fred Roland

Enquête en verzoek artiesten vraagt om meer mensen in het theater

Actueel

Zoetermeer - Ruim driekwart van de bezoekers van het Stadstheater vindt het geen probleem om voorafgaand aan het theaterbezoek de coronocheck te laten zien. 15% voelt daar weinig voor. Dit is de uitkomst van een enquête die het Stadstheater heeft gehouden.

Het sterkt Hilko Folkeringa, directeur Stadstheater, in zijn plan om per 1 september het Stadstheater te openen met een bezetting van tweederde van de capaciteit. Dit betekent dat er 500 mensen mogen plaatsnemen in de Grote Zaal. De directeur wordt gesterkt door het advies van de commissie Scholte om de coronacheck in te voeren voor theaters en concertzalen.
Folkeringa worstelde met een dilemma of de bezoekers 1,5 meter afstand houden of meer mensen in de zaal. In dat laatste geval is een coronacheck nodig. “Ik had in eerste instantie het idee om de drempel zo laag mogelijk te houden en dat betekent geen coronacheck. Dat was wel op een moment dat nog niet zoveel mensen waren ingeënt”, zegt Hilko Folkeringa. “Ik krijg echter van steeds meer gezelschappen de vraag om aan hen te denken omdat zij niet een voorstelling kunnen spelen als er te weinig mensen in de zaal zitten. Ik heb ook een verantwoordelijkheid naar artiesten en technici toe die al zo lang niet kunnen werken. Daarnaast krijgen we van veel vrijwilligers te horen dat ze zich comfortabel voelen als we wel de coronacheck doen. Hoe lang is het verantwoord om alleen op 1,5 meter op te gaan voor een sector die zo zwaar getroffen is?”