Vrijwilligers zijn de echte superhelden in Museum De Voorde

Op mijn derde dag loop ik Museum De Voorde binnen in mijn nieuwe rol van interim-directeur. Ik besef maar al te goed dat het een zege is om elkaar nu fysiek in de ogen te kunnen kijken. Persoonlijk hecht ik veel waarde aan ‘in contact zijn met elkaar’. Bestaat niet elk museum dankzij dé ontmoeting tussen object en bezoeker? En, is de interactie die daarop volgt niet vaak zodanig verrijkend dat je je als bezoeker ‘opgetild voelt’? 

Met een kopje koffie in de hand stellen wij onszelf voor aan elkaar; Maaike, Ingrid, Joyce, Nel, Marijke en Lucas behoren tot de vaste kern van vrijwilligers die dagelijks onze bezoekers verwelkomen. Ook ontmoet ik Rob en Eric die met boormachine en hamer zorgdragen voor de prachtige kwaliteit van de tentoonstellingen en ik ontmoet Joyce die elke maandag onze museale collectie registreert. Zij vormen – samen met de medewerkers en de collectie - het cultureel vermogen van het museum! Zij zijn het die bezoekers wegwijs maken in de familietentoonstelling STOER! Spierballen, Stiletto's en Superhelden.

In dezelfde eerste week duik ik zelf in de Cultuurvisie 2021-2030. De Stad leeft, leve de stad. De nota beschrijft de gemeentelijke visie op de culturele reikwijdte en ambitie. De visie is erop gericht om het cultureel vermogen van Zoetermeer te versterken en spreekt uitvoerig over de culturele productie, haar veerkracht en creativiteit.

Na een jaar gesloten te zijn geweest laten onze vrijwilligers nu dé veerkracht zien. Het is dankzij die vrijwillige inzet dat wij u in aanraking kunnen brengen met de prachtige foto's van documentaire fotograaf Karine Versluis. Dat u zich als bezoeker gestimuleerd voelt om na te denken over een eigentijds en meerstemmig beeld van ‘stoer zijn' en kunt onderdompelen in de tentoonstelling ‘...en wie ben jij?' Museum De Voorde geeft invulling aan haar visie. Een visie die naadloos aansluit op de gemeentelijke Cultuurvisie. Echter wordt de belangrijke rol van dé vrijwilliger in de nota nauwelijks aangestipt en ontbreekt de vrijwilliger in de nota. Het is daarom dat ik in mijn eerste week graag deze column opdraag aan alle vrijwilligers. Aan al die mensen in Nederland die zich dagelijks inzetten om anderen in contact te brengen met kunst en cultuur. Onze Superhelden.