Webmaster en pr man van UVV Zoetermeer, Ton Jense, heeft een uitgebreid overzicht van alle projecten en vrijwilligers op zijn laptop staan.
Webmaster en pr man van UVV Zoetermeer, Ton Jense, heeft een uitgebreid overzicht van alle projecten en vrijwilligers op zijn laptop staan.

UVV brengt ouderen naar favoriet plekje

ZOETERMEER - “De Unie van Vrijwilligers (UVV) Zoetermeer is al ruim 47 jaar actief,” vertelt webmaster en pr man Ton Jense. “Meer dan 300 vrijwilligers zetten zich in voor activiteiten in dienstencentra, zorginstellingen, het ziekenhuis en een aantal stedelijke projecten.” Bijzondere aandacht in deze zomervakantie vraagt Ton Jense voor de thuisblijvers. 

In het programma met zomeractiviteiten van de Community tegen Eenzaamheid heeft de UVV hieraan twee bijzondere activiteiten toegevoegd. “Voor de deelnemers zijn hieraan geen kosten verbonden,” stelt Ton Jense nadrukkelijk. Onder de noemer ‘Blij dat ik rij’ kunnen Zoetermeerse ouderen, die zich aanmelden, zelf aangeven waar zij binnen Zoetermeer naar toe willen. “Een vrijwilliger met een auto haalt u op. Van tevoren geeft u bijvoorbeeld aan, dat u wilt wandelen bij de Noord Aa, een bezoek aan boerderij ’t Geertje, winkelen in het Stadshart of een andere bestemming. UVV betaalt de autokosten en eventueel een kopje koffie of thee.” Deze activiteit wordt tot 31 augustus georganiseerd. De mensen kunnen zich aanmelden op werkdagen tussen 09.00 tot 11.00 uur via telefoon 079-204 08 08. Maximaal honderd Zoetermeerse ouderen kunnen hiervan gebruik maken.
De andere activiteit betreft een onvergetelijk vakantieverhaal. Heeft u ooit een hele leuke vakantie beleefd? Dan kunt u uw mooie herinneringen delen met een vrijwilliger van de UVV Zoetermeer. De vrijwilliger schrijft, als u dat wilt, het vakantieverhaal op en kan dat voor u laten afdrukken met enkele foto’s erbij. U ontvangt dan een mapje met het verhaal, zodat u er keer op keer van kunt genieten en het delen met anderen. In overleg met u kan een dag in augustus worden gepland met de vrijwilliger. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden. Aanmelden op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur via telefoon 079-204 0790.

Kwetsbare ouderen
De UVV doet het hele jaar door nog veel meer. "We ondersteunen kwetsbare ouderen in Zoetermeer met speciaal op hen gerichte projecten,” vertelt Ton Jense. Op zijn computer staat een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en vrijwilligers bij de UVV Zoetermeer. "In het Lange Land Ziekenhuis vindt u onze vrijwilligers in de rol van host of hostess in de centrale hal. We voorzien patiënten en hun begeleiders van koffie en thee op de Spoed Eisende Hulp en we ondersteunen ouders en kinderen op de KNO-poli. Ook zijn er gastvrouwen/heren op de verpleegafdelingen en in de huiskamer voor patiënten en brengen we patiënten met de rolstoel van de afdelingen naar de fysio en terug.” De UVV is met haar vrijwilligers ook actief in de verpleeg- en verzorgingshuizen Vivaldi, Magnolia en Buytenhage. Boodschappen begeleiding
Ook de vrouw van Ton, Nel, is actief bij de UVV Zoetermeer onder meer met de boodschappen begeleiding. Ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig boodschappen te doen, worden gekoppeld aan een vrijwilliger. Samen doen ze dan de wekelijkse boodschappen in het dichtstbijzijnde winkelcentrum. Ton Jense laat nog meer diensten van UVV zien. Zo kunnen mensen, die niet meer zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, een beroep doen op een vrijwilliger.
Niemand wordt betaald
De inzet van de vrijwilligers, die bij elkaar bijna driehonderd taken uitvoeren, worden gecoördineerd door acht bestuursleden. "Zij zijn allemaal honderd procent vrijwilliger, niemand wordt betaald. Hooguit krijgt men een bescheiden onkostenvergoeding.” Voor de verschillende werkzaamheden zijn voortdurend vacatures. Wilt u een stukje van uw vrije tijd opofferen en vrijwilliger worden op een van de bestaande of nieuwe projecten, neem dan contact op met: www.uvv-zoetermeer.nl Op de website vindt u alle informatie over vacatures, bestuur en projecten. Op de website www.zoetermeertegeneenzaamheid.nl vindt u het totale programma met zomeractiviteiten van de Community tegen Eenzaamheid.