De deelnemers van de taalwandeling.
De deelnemers van de taalwandeling.

Wandelend oefenen met de Nederlandse taal

Actueel

Zoetermeer - Wandelen en met elkaar praten is de perfecte combinatie. Daarom organiseren de deelnemers van JobHulpMaatje in samenspraak met “Gilde Samenspraak’ een taalwandeling. Hier kunnen anderstaligen de taal oefenen tijdens een wandeling door de stad. Oefenen met de taal en meer weten over de eigen stad.

Gilde samenspraak heeft een groot aantal mooie taalwandeling routes uitgezet. Met één van deze routes gaan de vijf deelnemers, migranten die de JobGroup “Ik werk in Nederland” hebben afgerond samen met hun maatjes op pad. Hoe mooi is dit om tijdens een wandeling nog meer ervaring op te doen in het spreken van de Nederlandse taal. Gelijktijdig zie je prachtige dingen in Zoetermeer, die voor mooie gespreksstof zorgen. Het blijkt een win-win situatie te zijn. Het is duidelijk een wandeling die meer in zich heeft. 

Rosane is een van de deelnemers en was de initiatiefnemer van deze activiteit. Ze legt keurig uit hoe het werkt. “De wandeling gaat door het oude dorp. We starten bij het Forum en wandelen dan richting de Markt. In de wandeling zitten allerlei opdrachten verwerkt. Het doel van de opdrachten is om met leuke onderwerpen de conversatie tijden de taalwandeling te stimuleren. Het ‘maatje’ introduceert het onderwerp van de opdracht. De cursist geeft het antwoord, wat niet perse goed hoeft te zijn. Fouten in de taal mogen er zijn. De deelnemers hoeven niet bang te zijn om fouten te maken. Het gaat om de conversatie, het oefenen van de Nederlandse taal”, legt ze uit. En dat gebeurt tijdens deze wandeling volop.

Foto momentje
En natuurlijk is er van alles te zien en te beleven tijdens de wandeling door het oudste stukje van de stad. De deelnemers leren op deze manier niet alleen de Nederlandse taal ook leren ze hun stad beter kennen. Regelmatig wordt de mobiele telefoon opgediept om een foto te maken want er zitten natuurlijk ook leuke foto momentjes in de route zoals bijvoorbeeld het kunstwerk bij het bruggetje richting de Vlamingstraat. Hier staat een prachtig houten object staat. Dit lijkt misschien op een vliegtuig. Dit zorgt natuurlijk voor gespreksstof. Het is een ijsslee. Dit kunstwerk is een herinnering aan de Zoetermeerse uitvinder Dirk Franx.
Deelnemers
De deelnemers zijn stuk voor stuk enorm enthousiast over de wandeling die ze hebben gemaakt. Een reactie van een maatje; “Wat een leuke groep, fantastisch georganiseerd, leerzaam om even met alle cursisten tijdens de wandeling van gedachten te wisselen”.
Ook de organisatie Gilde Samenspraak en JobHulpMaatje zijn enthousiast over de samenwerking waarmee ze beide anderstaligen een stap in de goede richting brengen.