Sebastiaan Smits kijkt uit naar de voorstellingen van Oberon. Foto: Gerard van Warmerdam
Sebastiaan Smits kijkt uit naar de voorstellingen van Oberon. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Op bezoek in de Elfenwereld van Oberon en Titania

Actueel

Zoetermeer - Vorig jaar werd het openluchtfestival Oberon uit nood geboren. Immers, in verband met corona was de openluchtvoorstelling in het Buytenparktheater niet mogelijk. Bezoekers en acteurs smachtten echter naar theater en toen zag Oberon het levenslicht. Een enorm succes dus. Voor Storytellers-directeur Sebastiaan Smits stond als een paal boven water dat de sprookjesachtige voorstelling dit jaar een vervolg zou krijgen.

Door Hélène Ouwerkerk

Smits kijkt uit naar volgende week. “Met Oberon stap je in een andere wereld. De Elfenwereld wel te verstaan. Het is enorm leuk om daar vorm aan te geven”, vertelt hij. “Er zijn zoveel verschillende acts die bovendien dicht bij de natuur staan. Het Buytenpark met haar heuvels is de perfecte plek om dit vorm te geven.”
Hoewel er elf verschillende kleine voorstellingen worden neergezet, heeft Oberon zeker een verhaal en een rode draad. Oberon en zijn vrouw Titania maken zich zorgen omdat de draken verdwenen zijn. Rond dat thema zijn verschillende mini-voorstellingen gemaakt. Het publiek loopt met een gids in groepjes van tien personen door het Buytenpark van voorstelling naar voorstelling. “Het is sprookjesachtig. Eigenlijk zijn het soort Efteling-attracties waar je langsloopt”, zegt Smits. Op zaterdag is er voor kinderen ook nog de Oberon Quest waarbij kinderen met een kaart een soort vossenjacht doen.
Lopen
“Oberon is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn”, zegt Sebastiaan Smits. “Je bent twee uur aan het lopen door het park, in totaal zo’n 4,5 kilometer, en je staat bij de voorstellingen. Daarnaast is het Buytenpark met haar heuvels en hoogteverschillen soms best pittig. Het gaat soms best steil omhoog of omlaag.” Wie de wandeling aan kan, wacht wel een mooi theaterschouwspel.
Regie
Oberon is qua regie een behoorlijke uitdaging. “Er zijn drie regisseurs bij betrokken die ieder voor een aantal voorstellingen verantwoordelijk zijn en in kleine groepen hebben gerepeteerd. Ook voor de acteurs is het duidelijk anders dan het reguliere Buytenparktheater. Waar je dan met een grote groep een voorstelling maakt en ook naar de prestaties van de andere acteurs kijkt, zien ze elkaar nu alleen aan het begin en aan het einde”, vertelt Smits. “De bezoekers zien de voorstellingen ook allemaal in een andere volgorde. Na afloop heb je alle puzzelstukjes en weet je hoe het zit. Dat is anders dan een lineaire voorstelling waarbij je het verhaal van a tot z vertelt.”
Steden
Hoewel Oberon nu voor de tweede keer in het Buytenpark het licht ziet, heeft Smits ook interesse om de voorstelling elders in Nederland te gaan doen. “Onze taakstelling is om voorstellingen in Zoetermeer te ontwikkelen. Maar als het een succes is dan voel ik er wel voor om het ook op andere plekken bijvoorbeeld in het Haagse Bos te doen”, zegt hij. “Dat geldt overigens ook voor onze Buytenparkmusicals. Hex die we een paar jaar geleden deden speelt zich af in Beek dat zouden we graag in Beek doen.”
De theatermaker hoopt volgend jaar alsnog de musical Napoleon in het Buytenpark te kunnen spelen. Een vaste theateropstelling is iets wat volgens hem zeker in de planning staan. “Nu moeten we telkens van nul gaan opbouwen maar het zou mooi zijn als we in het park een flexibele vaste voorziening hebben bijvoorbeeld een blokhut, omheining of tribune die in het park past. We hebben goed contact met Kwaliteitsteam Buytenpark en vinden elkaar daarin”, zegt hij.
Voorstelling
De voorstellingen Oberon zijn donderdag 19 augustus van 19.10 tot 20.30 uur, vrijdag 20 augustus van 19.10 tot 20.30 uur en zaterdag 21 augustus van 19.10 tot en met 20.30 uur. Iedere 10 minuten gaat een groepje van start. Er geldt een corona-gezondheidscheck. Kaarten kosten 15,-. Oberon Quest is zaterdag 21 augustus van 13.00 tot 15.00 uur. Entree is 5,-. Voor kaarten ga naar www.buytenpark.nl.