Van restaurant naar teststraat

Ik dacht serieus even dat we corona en de gevolgen van de pandemie deze zomer achter ons zouden laten. Dat er weer gezellige evenementen in de stad zouden zijn, dat voldoende mensen zich zouden laten vaccineren zodat er minder mensen in de ziekenhuizen liggen. Dat we weer kunnen genieten van mooie voorstellingen en concerten. En uiteraard weer een hapje en een drankje kunnen doen in de Zoetermeerse horeca. Kortom dat in Zoetermeer het leven weer verder zou gaan zoals we dat al jarenlang gewend zijn. Nou, ik moet constateren dat we er nog niet zijn. Natuurlijk de restaurants zijn en de terrassen zitten vol Maar toch heeft ook dit weer een keerzijde. Want horeca-ondernemers trekken aan de bel omdat ze weinig personeel kunnen vinden. Vooral (jonge) oproepkrachten blijken schaars. 

Waar zijn deze jonge werknemers veelal studenten gebleven vraag je je af. Nou, ze zijn gaan werken bij de overheid. Diezelfde overheid die vorig jaar tot twee keer toe alle horecazaken op slot gooide. Ik heb eerlijk gezegd die maatregel altijd wel een beetje curieus gevonden. Want waarom kan je niet op afstand aan je eigen tafeltje in een restaurant eten maar mag je wel schouder aan schouder in de supermarkt appels uitzoeken? Enfin, de horeca ging dicht evenals de theaters, concertzalen en winkels. Maar zoals iedereen, heb je toch inkomen nodig. Waar was wel werk te vinden? Jawel, in de teststraten en bij de GGD callcentra hadden ze enorme behoefte aan personeel. En tja dan is het op zich best leuk om met een portofoon bij de teststraat te staan of aan de telefoon mensen met een afspraak te maken. En weer hebben de horeca-ondernemers het nakijken.

Toch is er licht in de tunnel en moeten we nog even doorbijten. De GGD laat weten dat je je nu ook zonder een afspraak bij Silverdome kan melden voor een prikje met een van de vaccins. En staat de telefoon bij de GGD dus niet meer roodgloeiend. Als de besmettingscijfers blijven dalen hoeven we ook niet meer naar de teststraten. Kunnen de jonge werknemers weer gewoon biertjes komen tappen en serveren in de restaurants. Dat is wel zo gezellig. Ik hoop op een gezellige herfst en winter waarbij we definitief afscheid nemen van het virus.