Wordt 2022 dan echt hét festivaljaar voor onze stad?

Eigenlijk had ik al zo'n donkerbruin vermoeden. Dus toen Netwerk Zoetermeer deze week bekend maakte dat Culinair Zoetermeer niet door gaat, was ik eigenlijk niet echt heel erg verbaasd. Wel teleurgesteld natuurlijk. Want Zoetermeer heeft heel veel leuke evenementen maar Culinair Zoetermeer staat toch wel met stip bovenaan. Ik vind het dan ook verschrikkelijk jammer dat we het wederom zonder dit gezellige festival moeten stellen. Ook al geen Bevrijdingsfestival, geen vrolijke Zondag in 't Park en ook moeten we het nu alweer twee jaar zonder de Buytenparkvoorstellingen stellen, die voor een musicalliefhebber die ik ben altijd genieten is. Toen Netwerk Zoetermeer eerder dit jaar aankondigde dat Culinair Zoetermeer naar september zou worden verplaatst was ik voorzichtig hoopvol. Maar het mag dus niet zo zijn.
Ik snap wel dat er een streep door het festival is gezet. Vooral als je kijkt naar de horeca die de afgelopen twee jaar een enorme krachtsinspanning heeft moeten leveren. Ga er maar aan staan. Een half jaar dicht maar ondertussen gaan veel kosten gewoon door. En als je dan weer open mag, dan is het moeilijk om personeel te krijgen en zijn er ook nog eens tal van beperkingen. Zie dan maar je inkomen bij elkaar te verdienen. Laat staan dat je wat mensen en geld over hebt om een festival, hoe leuk en gezellig dan ook te bemensen. En dan is er nog de onzekerheid over mogelijke landelijke maatregelen.
Dus ja, dat het geen haalbare kaart is, hoe jammer dat voor Zoetermeer ook is. We verzetten ons altijd tegen het slaapstadimago maar intussen is dat nu wel een beetje het geval. Al zijn we daar gelukkig niet de enige stad in. Toch vraag ik me soms wel even af of gemeente niet een tandje erbij had kunnen zetten door te zorgen dat festivals toch in aangepaste vorm door kunnen gaan. Want zijn we met elkaar niet onwijs toe aan wat gezelligheid en vrolijkheid?
Ik wil op deze plek niet alleen maar zuur overkomen want eerlijk is eerlijk, we gaan gelukkig stukje bij beetje de goede kant op.
Zo ben ik alweer in het theater en bioscoop geweest en ook lijken de Geuzendag en Gluren bij de buren dit jaar wel gewoon door te gaan. 2022 wordt vast het jaar waarin we weer helemaal los kunnen gaan met feesten, festival en gezelligheid. Daar teken ik voor.