Marus van der Made in gesprek met prinses Beatrix
Marus van der Made in gesprek met prinses Beatrix Michel Verhoef

Marus van der Made ontmoet Beatrix bij zijn sculptuur

Zoetermeer - Een bijzondere stapeling van piramidevormen van maar liefst vier meter hoog. Met dit kunstwerk staat de Zoetermeerse beeldend kunstenaar Marus van der Made deze zomer in Den Haag op Voorhout Monumentaal. Onlangs had Marus tijdens de expositie een bijzondere ontmoeting met niemand minder dan prinses Beatrix.

Door Hélène Ouwerkerk

Het vier meter hoge sculptuur heeft de naam Rhythm 2021 meegekregen en bestaat uit negen piramidevormen die upside down zijn gemonteerd. "Ik heb het sculptuur helemaal gedemonteerd en het samen met mijn zoon naar Den Haag gebracht. Daar hebben we het op het Voorhout vervolgens weer in elkaar gezet. Ik had eigenlijk een ander ontwerp dat aan de boom vast zat maar daar stak de afdeling Groen een stokje voor. Het werk heeft de titel Rhythm meegekregen vanwege het ritme van de piramide en de elementen die op elkaar zijn geplaatst. Ze haken in elkaar", vertelt Marus van der Made over zijn werk. "De vorm van de stapeling is licht gebogen waardoor het een beetje neigt. Beatrix zag dat detail ook gelijk."

Hij kijkt met een goed gevoel terug op de ontmoeting met de prinses. "Ze is zeer geïnteresseerd. Ze beeldhouwt zelf ook en dat merk je in het gesprek. Ze heeft er verstand van en er echt kijk op. Ik voelde me zeer op mijn gemak bij haar."

De openluchttentoonstelling die al sinds 21 mei te zien is, zou ook eigenlijk door prinses Beatrix worden geopend. "Vanwege corona is dat natuurlijk niet doorgegaan. De kunstwerken zijn wel op het Haagse Voorhout geplaatst maar de feestelijke opening werd geschrapt. Prinses Beatrix had zelf bij Pulchri en curator André van Lier aangegeven dat ze toch alsnog wilde komen kijken en de kunstenaars wilde ontmoeten. Na een geanimeerd gesprek bij de kunstwerken volgde nog een tafelgesprek in de Pulchri Studio", vertelt Marus van der Made.

Tentoonstelling
De beeldententoonstelling VOORHOUT MONUMENTAAL van 20 sculpturen is georganiseerd door curator Andre van Lier van Pulchri Studio. De beelden zijn nog tot en met 14 september te zien op het Lange Voorhout in Den Haag en is vrij toegankelijk. Marus van der Made is vertegenwoordigd met een vier meter hoog sculptuur uit het Thema piramide: Rhythm 2021.

Beelden
Dat Van der Made door Pulchri werd gevraagd om deel te nemen aan de tentoonstelling is niet voor niets. Hij heeft immers een indrukwekkende staat van dienst. Zijn kunstwerken staan door heel Nederland en zelfs buiten onze landsgrenzen. Toch is het werk van kunstenaar niet makkelijk weet hij. "Het gebeurt regelmatig dat ik met andere kunstenaars wordt gevraagd om iets te ontwerpen en dat er dan voor de uiteindelijke uitvoering geen geld is. In zijn atelier wijst hij een kunstwerk met Friese vlaggen aan. Ik heb de ontwerpwedstrijd gewonnen maar er was uiteindelijk geen geld om het daadwerkelijk uit te voeren. Dat is natuurlijk ontzettend jammer", zegt hij.

Franx
Op dit moment is Marus van der Made als curator bezig met de openingstentoonstelling van de kunsthal Franx dat eind dit jaar haar deuren gaat openen aan de Vlamingstraat. Hij wijst op de maquette van de tentoonstellingsruimte van Franx.

"Het idee is om negen kunstdisciplines tijdens de opening te laten zien. Deels van Zoetermeerse kunstenaars en deels van kunstenaars van buiten Zoetermeer. In de grote hal komen schotten zodat je bij binnenkomst niet gelijk alles kunt zien maar dat je moet gaan dwalen door de ruimte en je je dan natuurlijk laat verwonderen", vertelt hij enthousiast. "De 10e kunstdiscipline (muziek en dans) zou dan in de weekenden het geheel moeten gaan aanvullen."