Karin, Gerda en Kerstin hopen 20 nieuwe vrijwilligers te mogen verwelkomen. Foto: Robbert Roos
Karin, Gerda en Kerstin hopen 20 nieuwe vrijwilligers te mogen verwelkomen. Foto: Robbert Roos

Stadstheater zoekt nieuwe enthousiaste vrijwilligers

Zoetermeer - Nu de deuren van het Stadstheater weer open mogen kan het team een flink aantal extra vrijwilligers gebruiken. Zij heten de gasten welkom, nemen de jassen aan bij de garderobe of wijzen de mensen hun plaatsen in de zaal. Vrijwilliger zijn bij het Stadstheater is niet alleen erg leuk; het biedt ook tal van aantrekkelijke extra’s. Enthousiaste vrijwilligers kunnen zich nu aanmelden. 

Door Robbert Roos

"Veel mensen weten niet dat je bij ons ook vrijwilliger kunt zijn”, vertelt Kerstin, vrijwilligerscoördinator bij het Stadstheater. "Mensen kijken natuurlijk wel op onze site en social media welke voorstellingen er op het programma staan, maar zoeken daar meestal niet naar vrijwilligerswerk.” Daarom wordt de functie van vrijwilligers nu onder de aandacht gebracht via de beeldschermen in het theater, op een speciale pagina en in nieuwsbericht op de website, en op social media. "Ook hebben we flyers laten drukken waar alle voordelen nog een keer op een rijtje worden gezet. Door de QR-code op de flyer te scannen kunnen mensen zich direct aanmelden. Dit kan ook via het formulier op de website www.stadstheater.nl.
Want vrijwilliger zijn bij het Stadstheater heeft namelijk hele aantrekkelijke voordelen. "Als vrijwilliger ontvang je van ons 20 vrijkaarten per seizoen”, legt marketing manager Karin uit. "Als je zaaldienst hebt mag je de betreffende voorstelling die avond bijwonen. Je krijgt voorrang op het bestellen van theaterkaarten zodat je nooit meer naast je favoriete voorstelling grijpt. Bovendien bezoek je die voorstellingen ook nog eens tegen een zeer gereduceerd tarief.” Louter voordelen dus. En dat is niet voor niets; het Stadstheater kan in totaal zo'n 20 nieuwe vrijwilligers gebruiken.
Wat er precies van een vrijwilliger verwacht wordt vertelt Gerda die inmiddels alweer zes jaar bij het Stadstheater haar handen uit de mouwen steekt. "Je moet gek zijn op theater, een gastgerichte instelling hebben en het de bezoekers helemaal naar de zin willen maken”, legt ze uit. Er zijn verschillende taken die je als vrijwilliger kunt doen. "Bij de entree de mensen verwelkomen of gasten opvangen die wat aan de late kant zijn. Ook kun je achter de balie staan bij de garderobe.” Verder zijn er zaalfuncties die zorgen dat mensen op de juiste plaats zitten, of die het publiek begeleiden bij een ontruiming van de zaal of calamiteiten. "Mensen zijn over het algemeen altijd in een goede stemming als ze een avondje uit gaan. Toch is het ook fijn als er een aanspreekpunt is voor al hun vragen.” Per voorstelling zijn er meestal zo'n acht vrijwilligers actief. De minimumleeftijd van een vrijwilliger bij het Stadstheater is 18 jaar.
Een normale vrijwilligersavond begint meestal met een briefing een uur voor de voorstelling. "Hierin leggen we uit wat er op het programma staat die avond, wat de ins en outs en eventuele bijzonderheden zijn”, vertelt Kerstin. Gemiddeld is een vrijwilliger zo'n vier tot vijf avonden per maand actief. Dat kan in de avond zijn of in het weekend maar ook overdag. "Elke maand is er een overzicht wat er te doen is en kun je aangeven wanneer je niet beschikbaar bent. Mocht je een keer echt niet kunnen dan kun je een dienst ruilen met een van je collega-vrijwilligers.”
Als je aanmelding ontvangen is word je uitgenodigd voor een gesprek en een rondleiding. Ben je enthousiast en is er een klik dan volgt een tweede gesprek en mag je een of twee proefavonden meelopen met een van de andere vrijwilligers waarbij je leert werken met een portofoon. "Vaak vinden nieuwe vrijwilligers het de eerste keer allemaal erg spannend”, verklapt Gerda. "Maar als ze over de eerste schroom heen zijn valt het na afloop vaak erg mee.” Zelf is Gerda door haar vrijwilligers werk nieuwe vormen van theater gaan waarderen. "De eerste keer dat ik het Ebony Ensemble zag optreden was voor mij echt een openbaring. Nu kan ik er geen genoeg van krijgen.”