Hans laat zien dat hij net zo ‘stoer’ is als Sabine en poseert voor de gelegenheid op hoge stilettohakken. 
Fotograaf: Robbert Roos
Hans laat zien dat hij net zo ‘stoer’ is als Sabine en poseert voor de gelegenheid op hoge stilettohakken. Fotograaf: Robbert Roos

'Leuke uitdaging om me in vast te bijten'

ZOETERMEER - Onlangs opende Museum De Voorde de deuren voor de nieuwe tentoonstelling ‘Stoer’. Na een periode van coronamaatregelen eindelijk weer een frisse start voor museumdirecteur Sabine Huls en haar team. Toch gaat Sabine het museum voor een tijdje verlaten voor haar zwangerschapsverlof.

Door Robbert Roos

In die periode worden haar werkzaamheden waargenomen door plaatsvervanger Hans van de Bunte in wie Huls alle vertrouwen heeft. ‘Ik kan het museum prima loslaten.'
Een beetje apart voelt het natuurlijk wel voor Huls om het werk neer te leggen, juist nu het museum net weer open kan. Maar in het leven is niet alles precies te plannen. Hans van de Bunte is geen onbekende in de museumwereld. Eerder was hij betrokken bij het Tropenmuseum en zette hij musea op in onder andere Borneo. "Ik miste daar de Nederlandse manier van feedback geven. Toen ik vorig jaar net terug was na zes jaar Borneo kreeg ik een appje dat ze op zoek waren naar een plaatsvervanger die de taken van Huls waar kon nemen tijdens haar verlof. Dat sprak me erg aan dus ik besloot direct te reageren.”

Perikelen
"Ik realiseer me heel goed hoe bijzonder de situatie is”, vertelt Van de Bunte. "Eerst ben je als nieuw museum net elf maanden open en dan krijg je ineens te maken met corona en moet je ruim een jaar dicht. Ondertussen heb je een groot project als ‘Stoer' op de planning staan en ga je ook met zwangerschapsverlof.” Huls vult hem aan: "Wat wel erg positief is, is het feit dat de fondsen ondanks alle perikelen steeds bereidwillig zijn geweest om het project ‘Stoer' te ondersteunen. We zijn een betrekkelijk nieuw museum en met sommige fondsen hebben nog nooit eerder samengewerkt. Dat zij geloven in ons project en zelfs denken dat het als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten vind ik een enorme opsteker.” Ook hebben de eerste scholen zich aangemeld om vorm te geven aan de doelstelling van de tentoonstelling.
Van de Bunte is blij dat de tentoonstelling ‘Stoer' staat als een huis. Wel ziet hij dat lang nog niet alle Zoetermeerders bekend zijn met Museum De Voorde en de nieuwe tentoonstelling. "Met mijn ervaring op het gebied van marketing en communicatie hoop ik daar verandering in aan te brengen. Ik ben gewend om groot en internationaal te denken, maar Zoetermeerders zijn juist vrij bescheiden. Met deze tentoonstelling kunnen we publiek uit de hele regio trekken. Dat zie ik als een uitdaging waar ik mij met het team in vast wil bijten.”