Burgemeester Michel Bezuijen en Teamchef Politie Cor Pronk. 
Fotograaf: Robbert Roos
Burgemeester Michel Bezuijen en Teamchef Politie Cor Pronk. Fotograaf: Robbert Roos

Inwoners geven stad een 8 voor veiligheid

Zoetermeer - Zoetermeerders geven hun stad het cijfer 8 als het gaat om het gevoel van veiligheid. De veiligheid in het algemeen krijgt het cijfer 7,6. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente onlangs heeft gehouden. "Ik ben erg trots op iedereen die daar een bijdrage aan levert", aldus burgemeest Michel Bezuijen.

Door Robbert Roos

“Het zijn mooie cijfers, maar van achterover leunen is geen sprake. We moeten alert blijven.” Daarom presenteerde de burgemeester een geactualiseerd veiligheidsbeleid dat onlangs unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad. In de actualisatie van het veiligheidsbeleid komen een aantal belangrijke punten naar voren. De high impact crimes zoals (woning)inbraken, ondermijning, problematische jeugdgroepen en een toenemende fraude via internet of WhatsApp, ook wel cybercrime genoemd. Ook voorstellen voor het verbod van recreatief gebruik van lachgas en het wapenverbod worden aangenomen door de gemeenteraad.

“We zien een daling in de misdaadcijfers. Diefstallen van (motor)voertuigen, geweldsincidenten, diefstal en inbraak en straatroof zijn stuk voor stuk afgenomen", vertelt Cor Pronk, teamchef bij de Politie Zoetermeer. Dit heeft volgens hem ook zeker met corona te maken omdat mensen geen uitgaansgelegenheden konden bezoeken en ’s avonds binnen moesten blijven was het hele periodes betrekkelijk rustig in de stad en dat vertaalt zich volgens Groen in de misdaadcijfers. Toch is elke zaak er volgens hem een teveel. Corona had ook negatieve effecten. “Het aantal incidenten waarbij verwarde personen overlast gaven is gestegen. Ook zagen we het aantal gevallen van fraude via internet of WhatsApp toenemen.” Daar ligt volgens Pronk dan ook een uitdaging. “We kennen allemaal de verhalen van een berichtje via WhatsApp met het verzoek even geld over te maken, of een mailtje van de bank om geld over te maken naar een ‘veilige’ rekening. Door te blijven hameren op deze vorm van fraude willen we de weerbaarheid van onze inwoners verhogen en zorgen dat ze steeds alert blijven en weten wat ze in zo’n situatie moeten doen.” Ook de jeugd blijft aandacht vragen. Door een gezamenlijke aanpak met de wijkagent en andere instanties ontstaat een beter beeld welke problemen er spelen en kan er bij grotere incidenten sneller doeltreffend opgetreden worden. Een compliment wil Cor Pronk geven aan de inwoners van Zoetermeer. “Zij hebben zich goed aan de coronamaatregelen gehouden, waarvoor dank namens alle collega’s.”

Vuurwerkverbod
Duncan Van de Laar, teamhoofd Brandweer Zoetermeer constateert al langere tijd stabiele cijfers als het gaat om incidenten waarbij de brandweer in actie komt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals de grote brand in de nieuwjaarsnacht van 2020 waarbij meerdere bedrijven in de as werden gelegd en voor het eerst de blusrobot Luf60 werd ingezet. Als het aan Van de Laar ligt is het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling een blijvertje. “Dat zou ik zeker toejuichen. Elke maatregel die de druk wat van de ketel haalt is welkom.” Zo’n acht procent van alle incidenten in een jaar vinden plaats tijdens de jaarwisseling. Nieuw is de ‘Brandweer in de Wijk’, vergelijkbaar met de wijkagent. “De Brandweer in de wijk zijn mensen die speciaal hiervoor zijn opgeleid. Ze bezoeken burgers thuis, geven voorlichting over brandpreventie en brandveiligheid en verlenen nazorg na een brand of incident.” Ook worden elk jaar alle basisscholen aangeschreven voor een gastles.

Als teamleider van Team Handhaving Zoetermeer ziet Wouter Van den Berg echter wel een stijging in het aantal aanhoudingen en staande houdingen ten opzichte van voorgaande jaren. "In beide gevallen zijn de aantallen verdubbeld. De term Handhaving is wat Van den Berg betreft wat ongelukkig gekozen. "We doen ook andere dingen zoals signaleren, adviseren, toezicht houden en waar nodig repressief handelen.”