Eileen, Trees, Adrie en Gioia: “De levensvonk moet je samen in stand houden.”
Eileen, Trees, Adrie en Gioia: “De levensvonk moet je samen in stand houden.” Terrence Pellikaan

’t Vonkje ging door tijdens de lockdown

ZOETERMEER - Aandacht voor elkaar, samen leuke dingen ondernemen en kennis opdoen. Bij ‘t Vonkje in de wijken Meerzicht, Palenstein en Buytenwegh kunnen ouderen terecht voor gezelligheid en een steuntje in de rug. Gioia Conte van ’t Vonkje Meerzicht: “Ook tijdens de lockdown zijn we in aangepaste vorm doorgegaan, want we hebben gezien dat veel ouderen toen juist een extra steuntje nodig hadden.”

Door Renate Mamber 

“Deze week vieren we het zomerfeest en volgende week start ons zomerprogramma”, vertelt Gioia. “We hebben gevraagd wat de gasten leuk vinden om te doen. Daar kwam uit dat ze uitjes willen doen, bijvoorbeeld naar het museum of de buurttuin. Dat kan nu weer, zolang we 1,5 meter afstand houden.”
Ook tijdens de lockdown hebben ze bij ‘t Vonkje bepaald niet stil gezeten. “We hebben in samenspraak met de gemeente gekeken wat nog wel mogelijk was”, zegt Gioia. “We hebben een app-groep opgericht, zijn een telefooncirkel begonnen en hebben wandelmaatjes geregeld. Daarna zijn we eerst in tweetallen bijeengekomen en vervolgens in kleine groepjes. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen met elkaar in contact bleef.”
“We hebben gezien dat het echt nodig was”, vertelt Eileen Zaat die zich vanaf het begin inzet voor ’t Vonkje. “We merkten dat er ouderen waren die nog meer in een isolement raakten door corona. Door de aangepaste activiteiten hebben we toch iedereen bij elkaar weten te betrekken.”

Bedenker
Eileen is naast vrijwilliger van 't Vonkje, ook bedenker van ‘t Vonkje. "'t Vonkje staat voor de levensvonk', legt ze uit. "Die vonk moet je samen in stand houden. Dat doen we door elkaar te ontmoeten. Het gaat bij ons niet om zo maar contact, maar echt om betekenisvol contact onderling.” Inmiddels is ‘t Vonkje uitgegroeid tot een onderdeel van een breder dagbestedingsprogramma voor ouderen. In de wijken Meerzicht, Palenstein en Buytenwegh kunnen ouderen twee dagen in de week bij 't Vonkje terecht voor diverse activiteiten. Denk daarbij aan een gezamenlijke lunch, samen koffie drinken of luisteren naar een gastspreker.
Nieuwe gasten zijn welkom bij 't Vonkje. Doe bijvoorbeeld mee met een activiteit van het zomerprogramma. Ook zijn er altijd sfeermakers welkom, vrijwilligers die het leuk vinden om samen met de gasten leuke dingen te doen.
Voor meer informatie: Christine Advokaat 06-46866491 / 079-8885550, christine@stichtingpiezo.nl of Gioia Conte 06-31687716.