Bestrijding van de blauwalg

ZOETERMEER - De Noord Aa en de Zoetermeerse plas hebben een belangrijke recreatieve functie voor de inwoners in Zoetermeer. Van alle recreatiegebieden is de Noord Aa al jaren het drukst bezocht. Dat komt mede door het zwemmersstrand aan de noordkant van de Zoetermeerse plas. 

De Zoetermeerse plas is het enige water in Zoetermeer dat door de provincie als zwemwater is aangemerkt en wordt in het seizoen met regelmaat gecontroleerd op de zwemwaterkwaliteit. Vooral in de zomermaanden werd er regelmatig te veel blauwalg geconstateerd met waarschuwingen en een negatief zwemadvies als gevolg.
Om blauwalg zo min mogelijk kans te geven neemt het college verschillende maatregelen om de waterkwaliteit in Zoetermeer en de zwemwaterkwaliteit van de Zoetermeerse Plas te verbeteren. Zo wordt de blauwalg op korte termijn bestreden met ultrasone geluidgolven. De eerste resultaten van deze pilot zien er veelbelovend uit. Op langere termijn zal de gemeente Zoetermeer samen met Rijnland maatregelen nemen die gericht zijn op de herinrichting van het waterstelsel tussen de Nieuwe Driemanspolder en de Zoetermeerse plas.