Sepehr Mohammadian pleit voor een Scholierenrechtbank. Foto: Stefan Drukker
Sepehr Mohammadian pleit voor een Scholierenrechtbank. Foto: Stefan Drukker STEFAN DRUKKER

Oproep voor een Scholierenrechtbank

ZOETERMEER - De gemeenteraad van Zoetermeer heet gesproken over de actualisatie van het Integraal Veiligheidsbeleid van Zoetermeer. Er bestaat een idee voor een Scholierenrechtbank.

In februari van dit jaar sprak Zoetermeer Vooruit commissielid Sepehr Mohammadian (digitaal) met burgemeester Bezuijen over een scholierenrechtbank voor Zoetermeer. Een initiatief om jongeren actief te betrekken bij recht en rechtvaardigheid in onze samenleving. Een scholierenrechtbank ziet er uit als een echte rechtbank, waarbij jongeren zelf de rol van advocaat en de rechter innemen. Waarbij jongeren op school, met ondersteuning van leraren, politie, OM, bureau Halt en natuurlijk de gemeente (leerplichtambtenaar) conflicten op school (maar ook in de wijk) zelf oplossen. De afdoening hierbij is gericht op herstel van alle partijen.
In Zoetermeer waren eerder meerdere scholen van het voortgezet onderwijs enthousiast. Men was zich al aan het voorbereiden op de komst van zo'n rechtbank. Op het laatste moment bleek de toenmalige burgemeester hierop tegen en vervolgens is er niets meer gebeurt. Vandaar dat Zoetermeer Vooruit in februari van dit jaar, met een inmiddels volgende burgemeester, weer het gesprek is gestart over dit initiatief en het heeft aangehaald tijdens de bespreking van het Integraal Veiligheidsbeleid.