Jan Kragt, Raygin Fullink en Hasan Tasdemir hebben volop plannen voor de toekomst. Foto: Robbert Roos
Jan Kragt, Raygin Fullink en Hasan Tasdemir hebben volop plannen voor de toekomst. Foto: Robbert Roos

‘Er kan veel bij cultuur, als je maar durft’

ZOETERMEER - Tijdens de lockdown werden er veel (online) games gespeeld. Een bezoek aan het theater of museum was namelijk niet mogelijk. Dankzij de versoepelingen kan dat nu wel. In gesprek met Hasan Tasdemir van het Nationaal Videogame Museum en Raygin Fullink van Greg & Baud Productions over de culturele waarde van games en theater voor Zoetermeer.

Videogames zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. “Als je naar het ontstaan en verloop van de games kijkt valt er veel te ontdekken”, legt Tasdemir uit. “Games zijn inmiddels volledig geïntegreerd in onze maatschappij, maar door de jaren heen ook flink verandert net zoals de game-art en gamemuziek. Dat hele verloop zie je in ons museum. Waren de helden in een game vroeger  altijd mannen; tegenwoordig is de hoofdrolspeler vaak een vrouw. En wist u dat chirurgen operaties trainen met speciaal daarvoor ontwikkelde software?” Tasdemir ziet dan ook verschillende generaties het museum bezoeken. “Van ouders die de games uit hun jeugd terugzien, tot jongere generaties die gewend zijn online te gamen. Zelfs die laatste groep heeft het over hun ‘game-geschiedenis’.”

Heftige tijd
Raygin Fullink heeft als theatermaker een heftige tijd achter de rug. "We konden met Greg & Baud weinig doen en zochten lang naar mogelijkheden wat wel mocht. Die bleken erg beperkt.” Gelukkig kon één groep wel online doorgaan. Verder organiseerde Fullink online meetings en een pubquiz om met elkaar in contact te blijven. "Cultuur zit in een vergeten hoekje”, beweert hij stellig. "De sector werd meestal pas als laatste genoemd. Daar had vanaf het begin best meer aandacht voor mogen zijn.” t Fullink heeft met zijn team inmiddels weer de eerste voorstellingen gespeeld van de musical ‘First Date'.
Plannen hebben de mannen genoeg en ze kunnen niet wachten om er een mooie cultuurzomer van te maken. "Tijdens de gamecultuurdagen op 17 en 18 september zijn er bij het Nationaal Videogame Museum en de Bibliotheek leuke games en activiteiten te doen”, legt Tasdemir uit. "Tijdens het Zomer-gamefestival op 20, 21 en 23 augustus laten we alle facetten van gamen zien in het museum en lege panden in de omgeving.” Fullink en zijn cast verzorgen op 21 augustus zogenaamd 4 x 4 theater bij basisschool De Horizon. "Zestien amateurkunstenaars die vrijblijvend theater maken.” Tijdens het gesprek ontstaat spontaan het idee om een game als theaterstuk te spelen. "Dat lijkt me heel leuk om te doen”, reageert Fullink enthousiast. Over de cultuurvisie zijn beiden positief al had het nog best wat ‘spannender' en uitdagender gemogen. "Probeer buiten kaders te denken. Als je wilt groeien als sector heb je een toekomstvisie 3.0 én geld nodig. Er kan veel als je maar durft.”