Vrijwilligers hebben er hun handen vol aan om de tassen te vullen. Foto: Robbert Roos
Vrijwilligers hebben er hun handen vol aan om de tassen te vullen. Foto: Robbert Roos

Kinderen krijgen gevulde vakantietassen

ZOETERMEER - Armoede in Zoetermeer is een groeiend probleem. Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer klasgenootjes erop uit trekken, blijven zij achter. Met de actie Vakantietas van Kerk in Actie worden deze kinderen getrakteerd op een rugzak vol verrassingen voor de vakantie.

Door Robbert Roos

De actie Vakantietas voor jongeren uit kwetsbare Zoetermeerse gezinnen is een gezamenlijke actie van kerken, voedselbanken en Rotary Zoetermeer. Samen verzorgen zijn ruim 180 vakantietassen die bij het begin van de vakantie uitgedeeld worden. De tassen zijn afhankelijk van de leeftijd goed gevuld met een waterpistool, stoepkrijt, knutselspulletjes, dierfiguren, spelletjes en andere leuke dingen die je in de vakantie kunt gebruiken. "Als je als kind niet op vakantie gaat mis je een verhaal om te vertellen als je weer naar school gaat”, zegt vrijwilliger Rietje die helpt de tasjes samen te stellen. "Met de spulletjes uit de vakantietas hebben ook zij straks wat te vertellen.”
De tassen en cadeautjes worden samengebracht door de diaconieën van de Pelgrimskerk, Oase, De Regenboog en Rotary Zoetermeer. De laatste zorgt voor een flinke financiële donatie en praktische hulp bij het verdelen en inpakken van de vakantietassen. Xandra Heemskerk van Rotary Zoetermeer: "We zetten ons als Rotary graag in voor de stad. Soms door onze professie in te zetten, een andere keer met financiële ondersteuning en ‘helpende handjes'. Daarom ondersteunen we graag dit project. Niet veel mensen weten hoeveel armoede er is in Zoetermeer. Deze kinderen kunnen een extraatje goed gebruiken.”
In de Oase worden op ruim 180 stoelen de vrolijke vakantietassen klaargemaakt. Keurig gerangschikt op leeftijd en gezin. Tineke, Grietje en Monique van de gezamenlijke kerken en Xandra, Inge en Annelie van Rotary Zoetermeer hebben er hun handen vol aan. Een dag alles uitleggen, een tweede dag om alles in te pakken. "In principe zijn de tassen bestemd voor kinderen van tot 12 jaar”, legt Grietje uit. "Maar een broertje of zusje in het gezin die jonger of ouder is kan ook een tas krijgen.” De adressen zijn afkomstig van twee voedselbanken en twee basisscholen in Zoetermeer. Mocht er voldoende financiële ondersteuning zijn dan kan dit aantal nog uitgebreid worden.
Grietje en de anderen hopen dan ook dat meer mensen soortgelijke initiatieven willen starten. "Zo kunnen we ieder kind, ongeacht de situatie toch iets leuks voor de vakantie geven.”