Marc van der Ham (links) en Ben Hagenaar willen met hun wijkvereniging een huiskamer zijn voor de buurt. Fotograaf: Robbert Roos
Marc van der Ham (links) en Ben Hagenaar willen met hun wijkvereniging een huiskamer zijn voor de buurt. Fotograaf: Robbert Roos

‘Er zijn voor de mensen in de wijk'

ZOETERMEER - Een goede wijkvereniging is de hoeksteen van de buurt. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar leuke activiteiten te doen zijn. “We willen als Buurtvereniging Rokkeveen de huiskamer van de wijk zijn”, leggen voorzitter Marc van der Ham en facilitair manager Ben Hagenaar uit. “Nog beter onze rol in de buurt pakken zodat iedereen weet dat we er als organisatie zijn voor de mensen in de wijk.” 

Door Robbert Roos

Wijkvereniging Rokkeveen is gevestigd naast zwembad De Veur aan de Prismalaan 34. Opgericht tijdens het ontstaan van de wijk en inmiddels alweer zo’n 30 jaar actief in Zoetermeer. Van der Ham is sinds twee en een half jaar voorzitter van de vereniging, Hagenaar is sinds een jaar actief. “Ze noemen ons samen met onze penningmeester Lucia Bezoen weleens De Drie Musketiers”, grapt Hagenaar. “Met elkaar zetten we een nieuwe lijn uit om meer elan aan de vereniging te geven.”
En dat was nodig. “Niet dat het slecht ging”, legt Van der Ham uit. “Maar iedereen deed zijn eigen ding. Door de maatregelen rondom corona moesten we een nieuwe koers varen. Daarvoor is structuur nodig zoals een goede bezettingsgraad en moeten de financiën op orde zijn.” Het gebouw van de wijkvereniging bestaat uit twee ruimtes. “Die kunnen gehuurd worden voor tal van activiteiten behalve besloten feesten”, vertelt Hagenaar. “We zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar.” In de wijkvereniging is twee dagen per week een prikpost gevestigd. Hierdoor hoeven buurtbewoners niet meer naar de post in het centrum. Ook vinden verschillende clubs en verenigingen op het gebied van yoga, muziek, klaverjassen, tekenen, schilderen, beeldhouwen en line-dancen hier een onderkomen. Elke week is er een bingo, er zijn plannen voor een rommelmarkt.

Verjonging 
"Voor de nieuwe koers hebben we goed gekeken naar welke activiteiten we organiseerden”, legt Van der Ham uit. "Daarvan bleken er veel gericht op ouderen. Wil je verjonging dan zul je ook de activiteiten daarop aan moeten passen.” Zo zijn er plannen voor inloopmiddagen voor de jeugd. Met knutselmiddagen voor de jonge jeugd, en een instuif voor de tieners hoopt de wijkvereniging ook deze doelgroep binnen te halen.
En de wijkvereniging heeft nog meer plannen. "We willen kijken hoe we nog meer samen kunnen werken met onze naaste buren zoals het zwembad, de scoutingvereniging en de locatie van het Leger Des Heils”, verklapt Van der Ham. Ook wordt er nagedacht over een maaltijdservice en klusdienst.
De vereniging draait dankzij de inzet van vrijwilligers. Daarvan kan ze er altijd een paar extra gebruiken. Aanmelden kan via info@wv-rokkeveen.nl of kijk voor meer info op https://wv-rokkeveen.nl.