Wespenoverlast verwacht in augustus of zelfs september

REGIO - Zijn er deze zomer weer fikse wespenplagen? De wespenbestrijders van Beestjes Kwijt denken van wel, al zal de ernstige overlast pas later in de zomer plaatsvinden. 

“De natuur loopt  een maand of anderhalf achter doordat het dit voorjaar lang koud bleef”, zegt wespenbestrijder Ted Debets. “Daarom verwacht ik in augustus een explosie. Het wespenseizoen schuift gewoon op. We kunnen straks dus nog flink aan de bak!”
Beestjes Kwijt komt traditioneel in april of mei met een voorspelling over de heftigheid van wespenoverlast. “En daar moesten we lang mee wachten”, aldus Merijn Janssen, directeur/eigenaar van Beestjes Kwijt. “Er was gewoon niets over te zeggen. Het was lang heel rustig, maar we krijgen nu steeds meer aanvragen voor het bestrijden van beginnende wespennesten. We weten nu dat het hoogtepunt van de wespenoverlast in augustus, zelfs september zal liggen.”
Vorig jaar spande Zuid-Holland de kroon, met in augustus 206 procent meer bezoekers op de pagina’s over wespen bestrijden. “Dat scheelt dus echt enorm”, aldus Janssen. “Juni of augustus. En dat zal dit jaar nog erger zijn, juist doordat het wespenseizoen later op gang is gekomen.” In welke provincie de wespenoverlast dit jaar het ergst zal zijn, aan die voorspelling durft Janssen zich niet te wagen. “Dat is elk jaar anders”, zegt hij. “Maar dat we nog veel last van wespen gaan krijgen, dat durf ik wel te zeggen.”

Koude lente
Normaal gesproken zou het al storm hebben gelopen bij Beestjes Kwijt. "We hebben tot nu toe minder aanvragen voor wespenbestrijding gekregen dan vorig jaar”, aldus Janssen. "Dat heeft dus alles te maken met de koude lente. Wespenkoninginnen worden pas wakker bij een temperatuur rond de 20 graden. Vorig jaar beleefden we die temperatuur al in maart, nu pas in juni. Als wespenkoninginnen ontwaken, beginnen ze aan de bouw van hun nest. Daar leggen ze de eerste eitjes in. Daaruit komen werksters, die de koningin helpen bij de uitbouw van het nest. Verder jagen ze op kleine insecten die dienen als voedsel voor de nieuwe larven. Zodra de werksters op jacht gaan, ervaren de mensen overlast en worden onze bestrijders benaderd met het verzoek wespennesten te komen verwijderen.”
Elroy Kerklaan vermoedt dat de wespen aan een inhaalrace begonnen zijn. "Er zal de komende weken driftig gebouwd worden en al die larven in de wespennesten moeten eten, dus de werksters gaan jagen op voedsel. Dan worden de wespen opgemerkt en grijpen mensen naar de telefoon om een bestrijder te bellen.”