Elise Eekhout en het schilderij dat aan een expositie in India meedoet. Foto: PR
Elise Eekhout en het schilderij dat aan een expositie in India meedoet. Foto: PR

Instagram-post leidt tot een expositie in India

ZOETERMEER - De Zoetermeerse kunstenaar Elise Eekhout werd online uitgenodigd om het schilderij 'NoMangrove' van haar hand te laten zien in een galerie in India. Zonder de coronapandemie zou kunstenaar Elise Eekhout waarschijnlijk niet zijn ‘ontdekt’ door deze galerie.

Een autodidactische kunstenaar uit Wisconsin, die werkt onder de naam Beeple, schokte de kunstwereld toen een stuk van zijn digitale kunst voor 69,3 miljoen dollar werd verkocht in een online veiling van Christie's op 11 maart. Hij is een goed voorbeeld van hoe technologie zijn intrede heeft gedaan, en digitale veilingen en tentoonstellingen hebben kunstenaars nieuwe en groeiende verkooppunten voor hun kunstwerken gegeven.
Elise Eekhout kan dat beamen. De moeder van twee kinderen in Zoetermeer, een zakelijke ondernemer die kunstenaar is geworden, heeft haar werk de laatste tijd niet kunnen laten zien.
Met corona-beperkingen en de afnemende stroom van klanten, hadden galeries exposities gesloten of bezuinigd. Dus iedereen kan zich de verbazing van Eekhout voorstellen toen ze onverwachts werd benaderd door een galerie in Meerut, India. Een schilderij dat ze op haar Instagram-account (@EliseEekhoutArt) had geplaatst, had de aandacht getrokken van een kunstconservator.
"Ik werd uitgenodigd om internationaal te exposeren - allemaal door het gebruik van technologie", zegt Eekhout. "De hoofdcurator in de galerie, Prof.(Dr)Pintu Mishra, stuitte op Instagram op mijn schilderijen en vond ze geweldig. Hij vroeg of ik een van mijn schilderijen voor de tentoonstelling wilde inzenden als gastexposant. In deze moeilijke tijd biedt kunst troost en hoop."

Foto
Het prettige van digitale technologie is dat Eekhout alleen maar een hoge resolutie foto van haar schilderij hoefde te maken en het digitale beeld naar de de Raja Ravi Verma Art Gallery in India hoefde te sturen. Zij hebben daarna een professionele reproductie van hoogwaardige kwaliteit laten vervaardigen voor de tentoonstelling.
De kosten van verpakking, verzending, verzekering en douanekosten kunnen verstikkend zijn, zegt ze. Bovendien is er altijd de angst dat kunst tijdens het transport beschadigd kan raken. "Ik zou niet blijer kunnen zijn... om internationaal te exposeren zonder iets te hoeven verzenden of kosten te hoeven maken. Ik heb met die uitnodiging zoveel geluk gehad."
De reproductie van "NoMangrove", is van 16 tot 31 juli te bewonderen in de Raja Ravi Verma Art Gallery in Meerut in India. Het originele werk is te bezichtigen in Eekhouts atelier in Waddinxveen.
Het werk van Elise Eekhout is online te bekijken op haar instagrampagina @EliseEekhoutArt en op haar website EliseEekhout.nl.