Afgelopen zaterdag werd Jerommeke te water gelaten. Foto: PR
Afgelopen zaterdag werd Jerommeke te water gelaten. Foto: PR

Nieuwe ‘sleper’ Jerommeke klaar voor zomerkamp

ZOETERMEER - ‘Jerommeke’ is de nieuwe sterke troef van de Zoetermeerse scoutinggroep Pocahontas. Afgelopen zaterdag, 3 juli, kon de nieuwe sleepboot worden gedoopt. De vrijwilligers van de scoutinggroep hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om de boot helemaal op te knappen. "Ik kijk er tevreden op terug", zo vertelt leidinggevende Jerke Sijbrandij.

De bijna 100 jaar oude Jerommeke is vier jaar geleden al aangeschaft. Pocahontas had voor de boot één voorwaarde: de boot moet wel op een trailer passen. "Wij liggen met onze scoutinggroep aan het Noord Aa. De plas is niet verbonden met andere wateren. Dit betekent dat de boot een stukje over de weg verplaatst moet worden als wij verder willen varen."
Zo gaat de groep dit jaar op zomerkamp naar Almere. De tocht duurt twee dagen. Het plan is dat Jerommeke vanaf boerderij het Geertje de vletten (kleine zeilboten) naar de locatie sleept.

Slechte staat
"Toen we de sleper kochten, bleek het in slechte staat", zo vertelt Jerke. "We liepen tegen allerlei problemen aan en dat kost veel geld. De scoutinggroep, die vernoemd is naar de Indiaanse prinses die vrede bracht, is heel dankbaar dat verschillende sponsoren hebben geholpen. Zo heeft Jooren Scheepsschroeven meegeholpen met de schroef. Dit zorgt ervoor dat de boot vooruit wordt geduwd. "Mede dankzij hen hebben wij Jerommeke helemaal kunnen opknappen."
De doop van Jerommeke vond plaats bij het clubgebouw van scouting Pocahontas. "Dopen is een traditie", vertelt Jerke. "Als een nieuw schip de werf verlaat, wordt het gedoopt om een goede reis te hebben." De leidinggevenden en sponsoren verzamelden zich voor deze plechtigheid bij de loods. Er is een korte speech gehouden waarbij de sponsoren zijn bedankt.

Niet gepast 
Aan de hoofdsponsor werd tijdens de doping gevraagd of hij een fles champagne wilde openen. "Kapotslaan tegen de sleepboot vonden we niet gepast. Er zwemmen vaak kinderen hier in het water. Met glasscherven is dat gevaarlijk", vertelt Jerke.
Na de doop werd de boot getest. Zo werden er vletten aan de sleper gehangen en voer de boot rondjes over het Noord Aa. "In totaal hebben we zeven vletten erachter gehangen met kinderen erin. Dat is in totaal ongeveer 7000 kilo. Ze trekt mooi". Jerke is tevreden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met Jerommeke naar Almere kunnen varen en dat we zonder problemen aankomen op de geplande tijd".