Rakesh Jagai en Aad van Jole. Foto: Gerard van Warmerdam,
Rakesh Jagai en Aad van Jole. Foto: Gerard van Warmerdam, Gerard van Warmerdam

Na coronacrisis staan muzikale evenementen in de startblokken

ZOETERMEER - Met de versoepelingen komen de evenementen weer tot leven. Zo kijken Aad van Jole van JJ Music House en Rakesh Jagai van Festival WKND alvast vooruit. Nog niet alles kan direct los. "En we zullen creatief moeten zijn", zegt Rakesh Jagai.

Door Hélène Ouwerkerk

Festival WKND stond gepland voor Pinksteren maar ging uiteraard niet door. "Verplaatsen heeft geen zin want de evenementenkalender van de gemeente zit vol", vertelt Jagai. Aad van Jole won met JJ Music House in 2019 de Publieksprijs Kunst en Cultuur voor het Blues & Roots Festival. "We willen wel blues brengen maar hebben het een andere naam, Dutch Blues Event, gegeven. Anders gaan de mensen vergelijken. En we kunnen nu gewoon nog niet hetzelfde neerzetten", zegt Jole.

De naam Dutch Blues Event geeft al aan dat er vooral Nederlandse bands worden geprogrammeerd. "Enerzijds omdat ik graag de Nederlandse artiesten wil steunen maar ook omdat buitenlandse acts nog niet zo makkelijk kunnen reizen", geeft Jole aan. "In Nederland is een groot aanbod aan latin, bollywood en Surinaamse acts", zegt Jagai.

Optimistisch
Hoewel de opstart traag en moeizaam gaat, zijn de twee mannen optimistisch. "Ik krijg weer vragen van mensen en de vibe komt weer terug", vindt Rakesh Jagai. Wat dat betreft zijn de heren ook blij met de Cultuurvisie. "Maar wij hebben als festival WKND weinig inbreng kunnen geven. Het zijn toch de gevestigde podia die de boventoon voeren", vindt Rakesh Jagai. Voor Aad van Jole heeft het contact met andere cultuurmakers een interessant kunstproject opgeleverd. "Ik heb contact met fotograaf Remco Koers. In de laatste week van september gaan we een project neerzetten met kunst en muziek", vertelt hij. De locatie waar Rakesh Jagai altijd zijn festival WKND neerzette, is Silverdome. Nu is dat de priklocatie van Zoetermeer. "Ik heb gevraagd wanneer het vrij komt maar dat zit er voorlopig niet in. Eerst prikken en dan ijs dus de muziek daar moeten we maar voorlopig vergeten. Misschien vinden we een andere locatie."