Ouderenadviseur Sabine Wendling legt een oudere uit wat de vragenlijst positieve gezondheid inhoudt. Foto Kees van Rongen
Ouderenadviseur Sabine Wendling legt een oudere uit wat de vragenlijst positieve gezondheid inhoudt. Foto Kees van Rongen

Palet Welzijn zoekt vrijwilligers voor huisbezoek

ZOETERMEER - Bij het ouder worden kan de gezondheid en het welzijn van mensen afnemen. Het is belangrijk om vroegtijdig de signalen hiervan op te pakken. Palet Welzijn voert al vele jaren de huisbezoeken aan 75-plussers uit. Een bezoek door een vrijwilliger eens in de drie jaar is één van de mogelijkheden om tijdig de signalen op te vangen en mensen te ondersteunen.

Door Kees van Rongen

“We zoeken dringend vrijwilligers, die huisbezoeken willen afleggen”, vertelt ouderenadviseur Sabine Wendling. “We kampen momenteel met een tekort, omdat een aantal vrijwilligers wegens omstandigheden zijn gestopt. Met een huisbezoek kan er preventief en in een vroeg stadium zorg en ondersteuning geboden worden aan kwetsbare ouderen. Maar ook als er geen sprake van kwetsbaarheid is, kunnen er signalen opgehaald worden over wonen, inkomen of activiteiten. De vrijwilligers kunnen doorverwijzen naar een ouderenadviseur, tips aanbieden over aanpassingen of folders over diverse onderwerpen.”
Bij het huisbezoek maakt de vrijwilliger gebruik van de vragenlijst positieve gezondheid. “Deze manier van bevragen geeft een bredere kijk op gezondheid. Terwijl in de zorg alle aandacht uitgaat naar gezondheidsproblemen en het oplossen daarvan, leggen we met de vragenlijst positieve gezondheid het accent niet op de ziekte. Mensen ‘zijn’ niet hun aandoening, menen wij. Het gaat om de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Voel je je bijvoorbeeld gelukkig of juist eenzaam. Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen zoals het huishouden. Beleef je nog plezier aan je bezigheden.”
Als ouderenadviseur weet Sabine Wendling, dat door gebruik van de vragenlijst een heel ander gesprek kan plaatsvinden. ”Wat is voor u echt belangrijk. Wat zou u willen veranderen. Samen met de vrijwilliger bedenken ze vervolgens wie of wat kan helpen om de situatie te verbeteren.” De vrijwilligers die deze bezoeken afleggen, zijn zelfstandig, bepalen hun eigen agenda en hebben interesse in mensen. Een huisbezoek duurt al gauw een uur en dit doen ze gemiddeld tweemaal per week. Dit plannen de vrijwilligers zelf met de senioren, die aangegeven hebben, dat zij mee willen werken aan het huisbezoek.
Voor deze huisbezoeken zoekt Palet Welzijn tien nieuwe vrijwilligers om het team aan te vullen. Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Sabine Wendling, ouderenadviseur bij Palet Welzijn via: s.wendling@paletwelzijn.nl of telefoon 088-0234213.