Imkler Tamar Spijker maakt zich klaar voor de arbeid. Foto: PR
Imkler Tamar Spijker maakt zich klaar voor de arbeid. Foto: PR

Imker Tamar Spijker schept groot bijenvolk in Noordhove

ZOETERMEER - Bijen zijn nuttige dieren. Maar u zult ineens maar een zwerm van duizenden bijen in een boom bij uw woning aantreffen. Dan wordt hun aanwezigheid ineens een stuk spannender. Als de bijen hun plek niet vanzelf verlaten kan een imker ingeschakeld worden. Dit gebeurde afgelopen weekend aan het De Swartplan in de wijk Noordhove. Daar schepte imker Tamar Spijker een volk van zo’n 40.000 levende bijen. 

Door Robbert Roos

Bijen leven in grote volken met een koningin bij elkaar in een nest of een bijenkast. In hun drang om zich alsmaar voort te planten wordt er soms een nieuwe koningin geboren. Omdat er per volk maar een koningin kan zijn verlaat een van beide het nest. Dat kan zowel de jonge- als de oude koningin zijn. Met dit vertrek neemt de koningin de helft van het volk mee om vervolgens te gaan ‘zwermen’ op zoek naar een nieuwe plek om zich te vestigen. Eind vorige week krijgt Tamar een berichtje dat er een grote zwerm bijen in een boom aan het De Swartplan hangt. “Ik heb mijn tipgever eerst gevraagd of hij een paar foto’s kon sturen. Ik wilde graag de omvang van het volk zien en de plek waar ze hingen.” Die informatie bleek interessant genoeg om zelf een kijkje te gaan nemen. “Ik zag direct dat het om een groot volk ging”, vertelt Tamar enthousiast. “Ze hingen niet al te hoog zodat ik ze zonder gevaarlijke toeren kon bereiken om het volk te ‘scheppen’.”

Ruimte 
Tijdens het scheppen worden eerst hinderlijke takken rondom het volk weggeknipt. “Het is belangrijk dat ik goed de ruimte heb”, legt Tamar uit. “Dan trek ik mijn speciale imkerpak aan en zorg dat al mijn spullen klaarliggen. Met een speciale spuit vernevel ik water over het volk om regen na te bootsen. Zo worden hun vleugels nat en wordt het veel zwaarder om te vliegen. Vervolgens wordt er een korf met open onderkant onder het volk gehouden. “De bijen hangen in principe met een heel volk aan elkaar aan een tak. Als ik die een flinke zwiep geef laat het volk door de schok los en glijden ze zo in de korf.” Zo’n volk weegt overigens zwaarder dan u zou verwachten. Om eventuele bijen die naast de korf vallen op te vangen wordt een groot stuk karton onder het volk op de grond gelegd. Zo kan Tamar de bijen die op de grond vallen gemakkelijk met een speciale veger met zachte haren in de korf dirigeren. “Het is erg belangrijk dat de koningin in de korf zit. Die heb ik van tevoren ingesmeerd met verse citroenmelisse. Dat ruikt vertrouwd. Omdat de bijen als volk in de korf vallen blijven ze meestal gewoon zitten.”
Op het moment dat het grootste gedeelte van het volk in de korf zit, vliegt een deel van het volk echter nog rond. Om die terug te laten keren naar het volk wordt de korf afgesloten en omgedraaid. Bijen klimmen namelijk het liefste van beneden naar boven. En dan is het wachten. “Ik kijk van een afstandje wat er gebeurt. Natuurlijk gaan er bijen naar buiten maar als er meer naar binnengaan weet ik dat het goed gegaan is.” Bijen die rondvliegen en zich weer in de boom nestelen worden met tak en al verwijderd om na het ‘vegen’ bij het volk gevoegd te worden. Deze zaterdag verloopt alles goed. Een spontaan regenbuitje draagt eraan bij dat bijna alle bijen al snel in de korf zitten. Het was voor Tamar de eerste keer dat ze een volk alleen schepte. “Ik had weleens geholpen, maar dit keer moest ik het alleen doen. Dat is echt heel spannend. Je werkt per slot van rekening toch met levende dieren. Ik heb snel een schietgebedje gedaan, dat heeft in elk geval geholpen.”

Speciale kast 
De bijen wonen inmiddels in een speciale kast bij Tamar in het Oude Dorp. “De afstand is niet te ver van de plaats waar ik ze geschept heb.” Of het volk blijft is altijd spannend. “Als ze de eerste 24 uur blijven dan gaat het meestal goed, maar ik ken ook verhalen van volken die toch weer verder vliegen. Garantie heb je nooit, het blijft de natuur.”