Stadsduiven worden ook wel eens 'vliegende ratten” genoemd. Foto Hester Goeman
Stadsduiven worden ook wel eens 'vliegende ratten” genoemd. Foto Hester Goeman

Groeten uit het Groen: de stadsduiven

ZOETERMEER - De rotsduif is de voorvader van de huisduif (vlees, sier en postduiven) Stadsduiven zijn nazaten van ontsnapte/verwilderde huisduiven en verdwaalde postduiven die niet op hun hok terugkeerden. 

Stadsduiven leven graag in steden en dorpen. Een mooi alternatief voor de bergachtige gebieden waar wilde rotsduiven bij voorkeur leven.
Stadsduiven zijn monogaam, dat wil zeggen: een duivenpaar blijft bij elkaar tot de dood hen scheidt. Ze worden gemiddeld 7 jaar oud. Nesten bouwen deze vogels altijd op een harde ondergrond, zoals vensterbanken, balkons en dakgoten.
De duivin legt slechts twee eieren, maar kan dat wel meerdere keren per jaar doen. Na zeventien dagen broeden komen de eieren uit. De jongen vliegen uit zodra ze vier of vijf weken oud zijn.

Groepsverband
Stadsduiven leven graag in grote groepen en kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen. Vooral in de vorm van mest. Een duif produceert per jaar zo'n 14 kilogram mest. De salpeterzuurhoudende uitwerpselen tasten gevels, kunstwerken aan en bevuilen straten en woningen.
Stadsduiven eten zaden en jonge scheuten van planten, maar vooral etenswaar wat mensen achterlaten of weggooien valt in de smaak.

Groeten uit het Groen is een wekelijkse rubriek in het Streekblad over de flora en de fauna, die Zoetermeer rijk is.