Stef en Elles: “Het bos is ook bedoeld als plek waar kinderen kunnen leren van de natuur.” Foto: RM
Stef en Elles: “Het bos is ook bedoeld als plek waar kinderen kunnen leren van de natuur.” Foto: RM Terrence Pellikaan

Tiny Forest Seghwaert al een eind op weg

ZOETERMEER - De buurttuin Hof van Seghwaert en de basisscholen Hofvijver en Meester Verwers werken samen aan een Tiny Forest in de wijk Seghwaert. Stef Poolman van de Hof: “We maken er een tiny food forest van, een voedselbos met zo veel mogelijk eetbare bomen en planten. Op die manier kunnen kinderen leren dat voedsel niet uit een potje van de supermarkt komt, maar uit de natuur.”

Door Renate Mamber

Een Tiny Forest is een klein bos ongeveer zo groot als een tennisveld met inheemse bomen en planten, dichtbegroeid en snelgroeiend. “Het is goed voor flora en fauna”, vertelt Stef. “Maar het gaat ook om de sociale kant van het verhaal. Het is bedoeld als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en als plek waar kinderen kunnen leren van de natuur.”
“Daarom komt er ook een leslokaal in het bos”, vult Elles Steenvoort aan. Zij is namens de Hof betrokken bij de natuureducatie rondom het Tiny Forest. “Daar kunnen kinderen van de scholen buiten les krijgen.”
Hof van Seghwaert, Hofvijver en Meester Verwers voeren het project samen uit. “We hebben de aanvraag met zijn drieën gedaan”, zegt Elles. “De scholen hebben meegezocht naar een geschikte locatie. De kinderen werken mee aan het ontwerp van het bos en ze denken na over hoe hun leslokaal eruit moet komen te zien. Wij van de Hof begeleiden de scholen daarin. We hebben ervoor gekozen om er een voedselbos van het maken, omdat wij veel expertise hebben op dat terrein. Bovendien hebben we een buitenkeuken, waar kinderen het voedsel uit het bos kunnen bereiden.”
De buurtbewoners worden eveneens betrokken bij het project. “We hebben in mei een eerste online bijeenkomst gehad. Daarin gaven gemeente en IVN Natuureducatie informatie over project en was er gelegenheid vragen te stellen”, zegt Stef. “Dinsdag 13 juli is er een tweede bijeenkomst. We hopen dat de leerlingen dan hun ontwerpen kunnen presenteren. De bijeenkomst is om 19.30 uur in de Hof van Seghwaert. We nodigen alle buurtbewoners uit. Ook hopen we dat zich nog meer mensen aanmelden om mee te werken.”
Het is de planning om het bos dit jaar te planten. Stef: “Het plantseizoen loopt van november tot 1 maart. We willen het in november doen. Het is een snelgroeiend bos, dus we hopen er snel plezier van te hebben.”

Openbare plek
Het Tiny Forest wordt een openbare plek. Elles: "Het staat open voor iedereen. Alle scholen mogen er gebruik van maken. Ze kunnen er bijvoorbeeld de biologieles geven, maar ook andere lessen kun je buiten doen. De groepen 6 van de Hofvijver en de Meester Verwers worden de rangers van het bos en zullen meehelpen met het onderhoud.” In Zoetermeer komen drie Tiny Forests. Naast het bosje in Seghwaert komt er een in Noordhove en in de Leyens.