Museumdirecteur Sabine Huls laat bezoekers nadenken over het thema ‘stoer’. Foto: Robbert Roos
Museumdirecteur Sabine Huls laat bezoekers nadenken over het thema ‘stoer’. Foto: Robbert Roos Foto: Robbert Roos

‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ bij Stoer

ZOETERMEER - Stoer is een krachtig woord. Heeft stoer zijn te maken met kracht en heldendaden, grenzen opzoeken of juist met het maken van eigen keuzes. In de nieuwe familietentoonstelling van Museum De Voorde ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ en ‘Stoer – De Verhalen’, onderdeel van de expositie ‘Stoer,’ kunt u zien en beleven wat we allemaal stoer vinden. Durft u uw eigen stoerheid eens flink onder de loep te nemen? 

Door Robbert Roos

Wethouder Robin Paalvast wordt bij de opening van de tentoonstelling op zondag 4 juli direct voor het blok gezet. Door een sticker te plakken bij een van de vragen moet hij aangeven hoe stoer hij zichzelf vindt. “Daar vraagt u me wat”, reageert hij eerst twijfelend. Als museumdirecteur Sabine Huls onverwachts een confettikanon laat knallen schrikt Paalvast zich een hoedje en lijkt het met de stoerheid van de wethouder wel mee te vallen. De tentoonstelling is in elk geval geopend. “Leuk dat dit weer kan”, begroet Paalvast de aanwezigen. “Ik ben blij dat het museum weer mensen mag ontvangen. De afgelopen maanden waren moeilijk. Het is goed dat de deuren nu weer wijd open kunnen.” De wethouder zou het thema van de tentoonstelling zelf niet verzonnen hebben, maar toch is hij enthousiast. “Ik ben erg benieuwd wat anderen nu stoer vinden. Bij het woord stoer denk ik zelf aan iemand die iets durft te doen wat anderen niet durven.”

Interactief 
‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ is een interactieve tentoonstelling voor alle leeftijden die niet alleen uitleg geeft, maar ook vragen stelt. Bezoekers kunnen met stickers antwoord geven op verschillende vragen en stellingen, maar er zijn ook QR-codes in de tentoonstelling aangebracht waarmee u films en achtergrondinformatie kunt bekijken. Zo wordt u aan de hand van het thema meegenomen langs verschillende generaties en periodes in de tijd. Wat vonden onze opa’s en oma’s stoer, en wat onze ouders? Ontdek verhalen van mensen die onconventionele, stoere keuzes maakten in hun leven. Zoals Isabella Wijnberg die non is, maar ook als advocaat op de Zuidas werkt, of Sander den Baas die zich, tegen alle meningen in, op zijn 20e ontpopte tot dragqueen Lady Galore. Maar ook Alexandrine Tinne, een avonturierster die in 1862 als eerste westerse vrouw door de Sahara reisde.

Je bent wat je draagt 
Heeft stoer zijn met gedrag te maken, of is het juist wat je draagt of leuk vindt? Kies je voor Nikes of Crocks, hou je van Elvis of de onconventionele Sex-Pistols? De tentoonstelling bevat bijzondere voorwerpen zoals oude posters of echt spionagemateriaal. Sommige van deze items zijn in bruikleen van musea zoals het Rijksmuseum van Oudheden en Museum Rotterdam.

Rondleiding
Conservator Marjonne Kube - Van Dijk leidt de aanwezigen enthousiast rond. “We bekijken ‘stoer’ in al zijn facetten. Wanneer ben je stoer? Hoe ver durf jij te gaan?” Daar daagt de tentoonstelling u uit. Durft u een apparaat vast te pakken wat een schok kan geven? Of durft u op stilettohakken van minstens 10 centimeter over de catwalk te lopen? Neem plaats voor een selfie op de stoere Kawasaki die weg lijkt te rijden uit een veld van explosies, of weet een spijker met zo min mogelijk klappen in een boomstam te slaan. “We hopen dat jong en oud met elkaar in gesprek gaan over hun eigen kijk op het thema.”

En wie ben jij?
Op de eerste verdieping van het museum is de tentoonstelling ‘En wie ben jij?' te zien. Persoonlijke verhalen, op bijzondere wijze vastgelegd door documentaire fotograaf Karine Versluis. "Het zijn mensen die binnen én buiten het stereotype beeld van stoer vallen”, legt ze uit. "Bijzondere en persoonlijke portretten van stoere mensen.” Later dit jaar staan een nieuwe tentoonstelling en manifest op het programma waarin het museum met de opgehaalde informatie het woord ‘stoer' een nieuwe definitie hoopt te geven. De tentoonstelling is te zien van 4 juli tot en met 27 maart 2022.