De sociaal makelaars Simone Wijga en Nicole Roelen serveren de oudhollandse gerechten aan de ouderen.
De sociaal makelaars Simone Wijga en Nicole Roelen serveren de oudhollandse gerechten aan de ouderen. Foto: Kees van Rongen

Zintuigen ouderen prikkelen bij workshops

ZOETERMEER - Zo’n twintig ouderen doen enthousiast mee aan Prikkel in het Park aan de Bijdorplaan. In de zomermaanden juli en augustus organiseren de sociaal makelaars van Palet Welzijn elke veertien dagen leuke activiteiten voor ouderen, die de zintuigen moeten prikkelen.

Door Kees van Rongen

"Voor veel mensen is de zomer een tijd om te genieten van lekker weer, vakantie en uitstapjes. Maar dat geldt niet voor iedereen. Veel ouderen voelen zich juist eenzamer dan anders”, weet Nicole Roelen, sociaal makelaar bij Palet Welzijn.
Zij wordt deze tweede middag bijgestaan door een andere sociaal makelaar Simone Wijga. Zij kennen door hun werk veel ouderen, maar zochten ook contact met de wijkverpleging om de ouderen te vinden, die het in de afgelopen coronaperiode extra moeilijk hebben gehad. “We willen ze een leuke middag bezorgen, waarbij in verschillende workshops alle zintuigen aan bod komen” legt Nicole uit. “Zes zintuigen wel te verstaan: horen, zien, ruiken, proeven, voelen en eentje extra bij de bekende vijf: intuïtie. Bij dat laatste denken we bijvoorbeeld aan ergens in geloven, energiestromen herkennen. We begonnen met horen in de workshop djembé, je lekker uitleven op de trommel.”
Deze middag is het een proeverij. “Het was de bedoeling om heerlijk aan een lange tafel buiten te zitten, maar het weer was spelbreker. Er werden hevige onweersbuien verwacht en dus ging de lange tafel naar binnen. De gezelligheid was er niet minder om. “Jullie krijgen verschillende oudhollandse gerechten om te proeven,” vertelt Simone.

Herinneringen
Na elk gerecht werden de ouderen gevraagd welke herinneringen het gerecht bij ze opriep. De salade, die als eerste werd geserveerd, was wel duidelijk. “Dat aten we met kerst,” was de reactie. Vervolgens kwamen de tongen los. “Ik ben gek op zure zult.” En een ander: “Gebakken bloedworst.” “Getver!”, zei de buurvrouw, die even later ook de rolmops aan zich voorbij liet gaan. “Voor mij geen vis.” Hoe dan ook de proeverij viel in de smaak bij de twintig genodigden. Na afloop zeiden allen, dat ze uitkeken naar de volgende workshop.

Workshop
Op maandag 12 juli is het de workshop bloemenslingers. Veertien dagen later, maandag 26 juli, kunnen de ouderen gaan boetseren. Vervolgens op 9 augustus is het de workshop houtskool en op maandag 23 augustus wordt Prikkel in het Park afgesloten met de workshop meditatie. "Dit concept is nog maar een begin van activiteiten, die we voor ouderen willen organiseren. We gaan dit zeker uitbreiden voor veel meer ouderen. Het is een voorschot op het bekende ZomerPalet met allerlei activiteiten voor ouderen door heel Zoetermeer gedurende de maand september.”