Zet een prentenboek voor je raam. Foto: Marieke Nieuwenburg
Zet een prentenboek voor je raam. Foto: Marieke Nieuwenburg

Zoetermeerse kinderen op prentenboekenjacht

Actueel 551 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse bibliotheek roept iedereen op om een prentenboek voor zijn of haar raam te zetten. Kinderen kunnen met een speciale prentenboekenjachtkaart deze boeken zoeken. “Wij willen op die manier het leesplezier stimuleren en ouders bewust maken dat kinderen met prentenboeken veel plezier kunnen hebben”, zo vertelt Rachella Olsem.

Door Marieke Nieuwenburg

De bibliotheek kwam op het idee na het landelijke initiatief van de berenjacht tijdens het begin van de coronacrisis. Mensen werden toen opgeroepen om een beer voor hun raam te zetten. Nu wordt er aan de Zoetermeerse bewoners gevraagd om een prentenboek voor hun raam te zetten. “Ouders en kinderen kunnen een prentenboekenjachtkaart downloaden via de website of ophalen in een van de drie vestigingen van de bibliotheek”, zo vertelt Rachella Olsem, consulent Lezen en Ontmoeten bij bibliotheek Forum. “De kaart is een soort bingokaart. Zo moeten de kinderen 16 prentenboeken zoeken. Als dit gelukt is, kunnen de kinderen hun kaart inleveren bij de bibliotheek en krijgen ze een verrassing: een vingerpop.
Het doel van de actie is om het leesplezier te stimuleren. “Ouders zijn vaak erg druk met allerlei zaken zoals bijvoorbeeld de zomervakantie. Wij willen hen helpen herinneren dat voorlezen laagdrempelig en plezierig is”, zo vertelt Rachella. Het is ook goed voor de taalontwikkeling. “Nu het zomervakantie is, gaan veel kinderen niet meer naar school of het kinderdagverblijf. Desondanks wil je wel dat ze met de taal bezig blijven. Op deze manier proberen wij dat te bevorderen.” Ze legt uit dat het belangrijk is dat ouders vroeg beginnen met voorlezen. De bibliotheek zorgt ervoor dat de prentenboeken ook te leen zijn bij Forum. Als de kinderen een leuk boek voor een raam zien staan, kunnen zij dit vervolgens zelf in de bibliotheek lezen.
Leerzaam
Naast dat het plezierig en leerzaam is voor de kinderen, is het ook leuk voor de mensen die aan de actie meedoen. “Ouderen vinden het ook erg leuk om de blije gezichtjes van de kinderen te zien wanneer zij voorbij hun huis lopen en een boek bekijken. Op deze manier willen wij hen ook betrekken bij de activiteiten.” Rachella vertelt dat er al veel mensen zich hebben opgegeven om mee te doen met de actie. “We hebben nu al over de dertig aanmeldingen. Via de website www.bibliotheek-zoetermeer.nl kunnen deelnemers hun boek aanmelden op Google Maps. Zo kunnen de ouders van de kinderen makkelijk zien in welke straat de boeken te vinden zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer gisteren 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07