Hubertine Langemeijer, Sven Ruggenberg, Wille Vaskimo, Robin Paalvast en initiatiefnemer Daniëlla van Bergen. Foto: Robbert Roos
Hubertine Langemeijer, Sven Ruggenberg, Wille Vaskimo, Robin Paalvast en initiatiefnemer Daniëlla van Bergen. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Straat als galerie, de wijk als museum

  Nieuwsflits

'Er is nog ruimte voor meer deelnemers'

Robbert Roos

Veel musea en galeries zijn momenteel alleen op afspraak te bezoeken. Om kunst op een laagdrempelige manier bij het publiek onder de aandacht te brengen startte bedenker en fotograaf Daniëlla van Bergen samen met Hubertine Langemeijer van Stichting KunstPost het project Quarantaine Kunst. Op vrijdag 17 juli opende wethouder Robin Paalvast de Zoetermeerse versie van het project bij de Bakkerswinkel in de Dorpsstraat.

Zoetermeer - Geen wachtrijen, lekker in je eigen buurt op zoek naar kunst; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het met de expositie Qarantaine Kunst vanaf nu mogelijk. Loop langs kunstwerken in je buurt, scan de QR-code met je smartphone en ontdek meer over het werk en de kunstenaar. Spreekt een werk u aan en bent u spreekwoordelijk 'verkocht'? Via de site kunt u de kunst ook kopen. "Tijdens de crisis was de 'Berenjacht' een groot succes", vertelt Daniëlla in haar welkomstwoord. "Ik dacht, hoe leuk zou het zijn als mensen, tijdens hun rondje door de wijk, tegelijkertijd van kunst zouden kunnen genieten?" Net als veel andere sectoren kan ook de kunstsector wel een impuls gebruiken. "Nu de dagen weer langer en warmer worden, hebben mensen weer zin om erop uit te trekken. Velen vieren hun vakantie in eigen land. Met dit project verspreiden we mensen door de buurt, geven we ze een cultureel uitje en laten ze van kunst genieten op plekken waar je ze niet zou verwachten."

Wethouder Robin Paalvast is erg enthousiast over het project. "Het is leuk om te zien hoe iedereen van de nood een deugd weet te maken. Ik geniet van de enthousiaste verhalen. Op deze manier komt kunst dichterbij, dat zie ik als winst." Ook is de wethouder erg te spreken over de manier waarop regionaal wordt samengewerkt. "Ik ben trots op hoe jullie dit samen voor elkaar hebben gekregen." Aansluitend onthulde Robin Paalvast samen met Daniëlla van Bergen de eerste twee kunstwerken van de expositie; objecten met geometrische patronen van de Zoetermeerse kunstenaar Wille Vaskimo. Op vijf verschillende plekken in de Dorpsstraat zijn kunstwerken te zien en te scannen. "Er is nog ruimte voor meer deelnemers", geeft Daniëlla aan. "Deelnemers kunnen zowel kunstenaars zijn, als mensen die een geschikte plek hebben om de kunst onder de aandacht te brengen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.quaraintainekunst.nl Kunstenaars kunnen met maximaal 5 kunstwerken deelnemen op maximaal 5 verschillende adressen. Na goedkeuring ontvangen zij de poster op A4 formaat met o.a. de QR-code zodat duidelijk te zien is dat zij deelnemen aan de route. Wanneer een kunstenaar aangeeft op zoek te zijn naar een geschikte locatie, wordt een match gemaakt met een van de beschikbare adressen. Heeft u alle kunstwerken in Zoetermeer gezien? Ook in Den Haag, het Westland en Delft kunt u op zoek naar Quarantaine Kunst. Info: www.quarantainekunst.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden