Wendy Moerman en Sedat Turhan bij Piëzo aan het Uiterwaard 21 in Meerzicht. Foto Kees van Rongen
Wendy Moerman en Sedat Turhan bij Piëzo aan het Uiterwaard 21 in Meerzicht. Foto Kees van Rongen (Foto: kees van Rongen)

Sedat via Opstap project van Piëzo naar universiteit

  Nieuwsflits

Kees van Rongen

Kans krijgen op een nieuw leven

“Ik ben zo blij met Piëzo,” zegt Sedat Turhan (45) geëmotioneerd. Door het project Opstap naar maatschappelijke participatie kan hij nu naar de universiteit in Leiden om later staatsexamen te doen en straks weer leraar te zijn zoals hij ook in zijn geboorteland zo graag was.

Zoetermeer - Twee jaar geleden werd Sedat gedwongen zijn land te ontvluchten. Hij stond 18 jaar met veel plezier voor de klas. “Het was niet gemakkelijk om mijn land te verlaten. Gelukkig krijg ik hier de kans om een nieuw leven te beginnen. Ik voel me als een 3-jarige die alles opnieuw moet leren. Trots op mijn twee kinderen (14 en 18), die nu vier talen leren en een goede toekomst hebben.” Via folders in de bibliotheek ontdekte hij Piëzo. “Op vele manieren komen mensen bij ons terecht,” weet Wendy Moerman. Zij is coördinator onderwijs en opvoeding bij Piëzo. Om het niveau en de ontwikkeling van de deelnemers te kennen, worden zij getoetst bij aanvang van het project, tussentijds en na afloop. Een klantmanager van de gemeente maakt samen met de mensen een plan.” Bij Sedat was dat het Opstapproject, dan de studie en dan een baan. Anderen kiezen voor MBO of leer-werktraject. Het project Opstap wordt door Piëzo uitgevoerd in opdracht van de gemeente. “Mensen die het inburgeringstraject hebben doorlopen zijn vaak nog niet in staat om direct volledig te participeren in de Zoetermeerse samenleving. Zij beschikken over de basiskennis van de Nederlandse taal, maar het ontbreekt hen vaak aan zelfvertrouwen. Het project duurt zes maanden. In de eerste drie maanden volgen de deelnemers twee dagdelen per week intensieve taallessen, die worden gegeven door een professionele docent met ondersteuning van enkele ervaren taalvrijwilligers. Ook krijgen ze een dagdeel per week les in maatschappij oriëntatie,” legt Wendy uit. “De cultuur van de Nederlandse samenleving leren kennen is zo belangrijk,” zegt Sedat. “Daarnaast had ik contact met diverse mensen uit andere culturen. We gingen voor elkaar koken. De ene keer Grieks, dan Russisch of Arabisch.” In de tweede periode gaan de deelnemers twee dagdelen per week vrijwilligerswerk verrichten. “Dat deed ik bij een basisschool aan de Toverberg. Overigens kregen we ook nog twee dagdelen intensief taalles. Als ik straks een baan heb als leraar, wil ik ook een dag les geven als vrijwilliger bij Piëzo."

"Met het project Opstap naar maatschappelijke participatie beginnen we weer in september. Taalvrijwilligers kunnen we goed gebruiken. Zij krijgen een degelijke opleiding om de mensen goed te begeleiden. Informatie bij Wendy Moerman: wendy@stichtingpiezo.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden