Niek Nieuwenhuijsen heeft de kleine etalage Dorpsstraat 132 helemaal zomers ingericht voor 'Groeten uit Zoetermeer'. Foto: Simone Langeveld
Niek Nieuwenhuijsen heeft de kleine etalage Dorpsstraat 132 helemaal zomers ingericht voor 'Groeten uit Zoetermeer'. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Groeten uit Zoetermeer, 100 jaar ansichten in 't Nieuwe Huys

  Nieuwsflits

Simone Langeveld

Vakantiekaartjes schrijven: kleine moeite, groot plezier

Stuur jij graag een ansichtkaart? En nu, in coronatijd, stuur jij iemand een vakantiekaartje vanuit je eigen woonplaats Zoetermeer? Het kan en is leuk om te doen. Zo'n handgeschreven groet is persoonlijker dan een app-bericht nietwaar? Doe wat inspiratie op in 't Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132. Niek Nieuwenhuijsen heeft hier een mooi overzicht gemaakt van 100 jaar Zoetermeerse ansichtkaarten.

Zoetermeer - Niek Nieuwenhuijsen zet zich nu zo'n jaar of 8 in bij de filmgroep van vereniging 't Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Sinds de verhuizing naar het nieuwe en eigen pand steekt Niek ook tijd in een werkgroep 'publieksruimte'. Met de tentoonstelling 'The young ones' heeft hij twee jaar terug een echte publiekstrekker neergezet in 't Nieuwe Huys. Ook heeft hij een origineel geschilderd Panorama Zoetermeer in 1974 geschilderd door neef Henk Roos, in het pand een plekje weten te geven. Nu is de creatieveling bezig een aantal setjes nieuwe ansichten te realiseren die binnenkort te verkrijgen zijn in het bijzonder diepe pand aan de Dorpsstraat.
Niek: "We zijn een tijdje dicht geweest. Van maart tot en met mei en het begon bij mij toch wel te kriebelen. Juist in deze tijd van corona ben ik gaan filmen, maar bedacht ik ook dat het extra leuk is in deze tijd om elkaar een kaartje te sturen. Nu stuur ik zelf graag iemand een kaartje. Ik vind dat een stuk persoonlijker. Een handgeschreven kaartje krijgen is toch ook veel leuker dan een app-berichtje?"
Zijn er dan zoveel ansichten van Zoetermeer en Zegwaart? Niek: "Nou en of, er bestaat een enorme collectie van meer dan 1400 oude ansichten alleen al bij de archieven van HGOS en de gemeente Zoetermeer. Ik heb me voor dit overzicht 'Groeten uit Zoetermeer' beperkt tot kaarten waar een opschrift op staat. De kaarten heb ik in thema's bij elkaar gehangen. Zo heb je bijvoorbeeld 'de molen', 'kerk en scholen', 'historische linten', 'buurten' en 'dorpsgezichten'. Daar hangt ook zijn favoriet tussen. Een zwartwit-foto, ingekleurd, met een zicht op de Leidsewallen. Het is een mooi beeld zoals er vele leuke beelden zijn uit vervlogen tijden in het dorp, de tweelingdorpen Zoetermeer en Zegwaart, maar ook uit de laatste 50 jaar in Zoetermeer. Niek: "Een leuk onderwerp voor de zomertijd niet waar?" De oudste afbeeldingen van ansichten die in het overzicht zijn opgenomen zijn van rond 1900. Je ziet dat er veel is veranderd in 120 jaar.

De tentoonstelling is in de maanden juli en augustus te zien tijdens de openingstijden aan de Dorpsstraat 132 op woensdag- en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur. Toegang gratis! Kom gezellig buurten in 't Nieuwe Huys en ontdek de geschiedenis van Zoetermeer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden