Geen Nijmeegse Vierdaagse betekende een klap in het gezicht voor al deze sportieve wandelaars. Zij organiseerden een alternatief. Foto: S. L.
Geen Nijmeegse Vierdaagse betekende een klap in het gezicht voor al deze sportieve wandelaars. Zij organiseerden een alternatief. Foto: S. L. (Foto: )

De Vierdaagse van Zoetermeer

  Nieuwsflits

Simone Langeveld

Van 21 tot en met 24 juli is de week van de Alternatieve Vierdaagse. Omdat door het virus Covid-19 de grootse Nijmeegse Vierdaagse niet door gaat dit jaar heeft de KNWB een Alternatieve Vierdaagse georganiseerd. In Zoetermeer heeft een vast clubje lopers zich hier al helemaal op voorbereid.

Zoetermeer - De 'Vereniging ter bevordering van de wederzijdse bewondering' V.T.B.V.D.W.B., zo noemen zij zichzelf! De meesten hebben inmiddels minimaal vijf Vierdaagse kruisjes op zak. Het zijn doorgewinterde wandelaars met de gemiddelde leeftijd 60+. Liesbeth en René van der Cammen, Petra en Diederik Post, Pierre en Els Meertins, Ingrid Hendrikse met loopmaatje Veronique van Zeeland (niet op de foto). Wat betekent het lopen voor je? Petra: "Heel veel: ontspanning, bewegen, je hoofd leeglopen en van de natuur genieten, je ziet zoveel als je wandelt." Els: "De Vierdaagse van Nijmegen dat is zo iets groots, en meeslepends en het geeft je zo'n mentale boost. Het is echt 'The Walk of the World' zoals op de rug van dit shirt bij Pierre staat!" René: "Ja het is zoiets fantastisch, de sfeer. We krijgen overigens omdat we hebben ingeschreven voor het alternatief wel een medaille." Die medaille gaan ze allemaal ontvangen omdat ze inschreven voor de Alternatieve Vierdaagse. Liesbeth: "Er komt een speciale app, die link ontvangen we vrijdag. Wat wij zelf in ons enthousiasme hebben voorbereid zijn vier routes. Ieder koppel van ons heeft een route vanuit Zoetermeer uitgezet en 'proef' gelopen. Het gaat om een afstand van 25 km. Dat is ook onze trainingsafstand. Jaarlijks vanaf maart lopen we met elkaar wekelijks 25 kilometer-tochten. Dit is zo leuk, er zijn zoveel mooie plekken in Nederland én ook mooie georganiseerde wandeltochten: bijvoorbeeld de Duinenmars, de Kippenloop en de Floravontuur Wandeltocht." Ingrid: "Ik heb met Veronique de laatste wandeldag 2020 voorbereid: de dag van het Bentwoud, Liesbeth en René de derde dag: de dag van Delft, de 2de 'roze' dag, traditioneel de zwaarste, is de dag van Vlietlanden door Petra en Diederik en de 1e, de dag van Zevenhuizen door Els en Pierre."

Vierdaagse vanuit huis

Bij een echte Vierdaagse loopt deze groep vier keer 40 km. René: "Dat is 240.000 stappen!". Iedere dag is er gezorgd voor een leuke horeca-uitspanning waar even gestopt wordt onderweg. De groep heeft er heel veel zin in. Op naar het échte gouden kruisje. (na 10 keer dé Vierdaagse lopen...) Het is een geweldige én Koninklijke onderscheiding het Vierdaagse kruisje. Deze groep loopt nu samen sinds 2012 om zich voor te bereiden op het hoogtepunt van het jaar. En dit jaar blijven ze in de buurt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden