Winkelen met verkeersregels om consumenten te begeleiden


Het Stadshart zal voorzien worden van speciale looproutes, oversteekplaatsen en rotondes om de groeiende stroom consumenten in goede banen te leiden. Foto: Robbert Roos
Het Stadshart zal voorzien worden van speciale looproutes, oversteekplaatsen en rotondes om de groeiende stroom consumenten in goede banen te leiden. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Winkelen met verkeersregels om consumenten te begeleiden

  Nieuwsflits

Robbert Roos

Rotondes, oversteekplaatsen en speciale looproutes; winkelen in het Stadshart gaat er vanaf deze week heel anders uitzien. De extra maatregelen zijn nodig om de groeiende groep bezoekers letterlijk in goede banen te kunnen leiden.

Zoetermeer - Nu de maatregelen rondom corona stapje voor stapje versoepeld worden merk je dat het weer drukker wordt op straat. Dat kan alleen als we voorzichtig blijven. De politie blijft ons via twitter waarschuwen om drukte te vermijden, afstand te houden en zoveel mogelijk alleen te winkelen maar dat was niet genoeg. Horecaondernemer en voorzitter van winkeliersvereniging Stadshart Edwin Degen: "Je zag in het weekend van Moederdag dat het op sommige momenten echt weer druk begon te worden. Vandaar dat in overleg met de gemeente besloten is om een schouw te houden in de Dorpsstraat en het Stadshart. Het is voor de ondernemers fijn dat het weer drukker wordt, maar we moeten wel de anderhalve meter afstand kunnen blijven houden." Daarvoor gaat de gemeente deze week het hele Stadshart belijnen compleet met rotondes, oversteekplaatsen en speciale looproutes. "Er komt een smalle lijn langs de winkels waar mensen zich op kunnen stellen met anderhalve meter afstand", legt Edwin uit. "Daarnaast ligt in beide richtingen een wandelpad en op de bredere stukken komen er plaatsen waar je kunt keren en oversteken." Op plaatsen waar meerdere consumentenstromen samenkomen worden speciale rotondes aangelegd. "Het werkt hetzelfde als in het normale verkeer", aldus Edwin. Volgens hem heeft iedereen zich tot nu toe goed aan de regels van premier Rutte gehouden. "We hebben het goed gedaan, maar moeten ook nu alert blijven en de regels niet uit het oog verliezen. We kunnen dit alleen maar samen doen." Om zoveel mogelijk ruimte voor de nieuwe belijning te creëren is het voor ondernemers in het Stadshart niet meer toegestaan om uitstallingen op straat te zetten. "De nieuwe situatie zal voor iedereen even wennen zijn", geeft Edwin eerlijk toe. "Maar dat was de anderhalve meter maatregel ook. Je ziet dat iedereen zich gelukkig snel aan kan passen." De schouw in de Dorpsstraat heeft recent plaatsgevonden. Dorpsstraat bestuurslid Dennie van Herwijnen laat weten dat de uitkomsten hiervan op dit moment besproken worden en dat eventuele aanpassingen in de Dorpsstraat later bekend gemaakt zullen worden.

Nieuwe regels

De nieuwe regels worden op posters bij de winkels bekendgemaakt. Ook is er een schema waarop de drukte op bepaalde tijden aangegeven wordt. Zo kunt u uw aankopen op rustige momenten plannen. Afdeling Handhaving zal mensen begeleiden in de nieuwe situatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden