Joël voor een rood aangelicht stadhuis: “Ik hoop dat deze actie duidelijk maakt dat er echt iets gedaan moet worden.” Foto: RM
Joël voor een rood aangelicht stadhuis: “Ik hoop dat deze actie duidelijk maakt dat er echt iets gedaan moet worden.” Foto: RM (Foto: )

Stadhuis Zoetermeer kleurt rood

Renate Mamber

De kosten lopen allemaal door

Landelijk en internationaal

De Red Alert actie startte in Engeland en inmiddels komen uit verschillende landen berichten dat ook daar vele gebouwen rood aangelicht gaan worden. Volgens de organisatoren deden in Nederland afgelopen dinsdag bijna honderd bedrijven mee. Vele gebouwen werden rood aangelicht, waaronder het Binnenhof, Paradiso, Tivoli Vredenburg, Stadhuis Delft, ZiggoDome, De Kuip, Provinciehuis Zwolle en Koninklijk Concertgebouw Amsterdam.

De hoofdingang van het stadhuis stond afgelopen dinsdagavond in een rode gloed. Dat was de bijdrage van Joël Smits van het Zoetermeerse bedrijf Spotlights AV aan de landelijke Red Alert actie van de Nederlandse evenementensector. Tijdens deze actie werden vele prominente gebouwen in Nederland rood verlicht. Joël: “We willen zo aan iedereen en vooral aan de overheid duidelijk maken dat het door de coronacrisis voor ons ‘vijf voor twaalf’ is.”

Zoetermeer - Joël Smits verzorgt met zijn bedrijf Spotlights AV licht en geluid bij evenementen. Het liep allemaal goed tot de coronacrisis. “Onze sector staat sinds half maart helemaal stil”, vertelt Joël. “Nu, na vijf maanden is er nog steeds geen perspectief. Alle bedrijven die betrokken zijn rondom evenementen, zoals theaters, popzalen, organisatoren en verhuurbedrijven, hebben het moeilijk. De 1,5 meter oplossingen zijn misschien wel veilig, maar voor ons niet rendabel. Het betekent een gemiddeld omzetverlies van 85 procent.”

De sector kon aan het begin van de crisis rekenen op steunmaatregelen van de overheid, maar deze lopen in oktober af. Als er geen verlenging komt, vreest de sector dat veel gezonde bedrijven kopje onder gaan. Zonder nieuwe steun denkt Joël het nog tot eind van het jaar vol te kunnen houden. Daarna weet hij het niet meer. “Ik heb geen personeel, maar ik heb een kantoor en een flinke loods met materialen. Die kosten lopen allemaal door. Mensen zeggen: dan moet je je maar omscholen. Maar vanwege al die investeringen die ik heb gedaan, is dat voor mij niet zo gemakkelijk.”

Het lukte Joël dinsdagavond niet om de gevel helemaal bloedrood te kleuren, vanwege de vele lichten die nog aan waren in het stadhuis. Maar het gaat om het signaal. Joël: “Ik hoop dat deze actie duidelijk maakt dat er echt iets gedaan moet worden voor de sector. Als de 1,5 meter regel voor ons wordt opgeheven, dan kunnen we weer op eigen benen staan. Maar als dat niet kan, dan moet de steun worden verlengd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden