Kyvan pakt tweemaal de hoofdprijs

( foto gemaakt door MarleenFouchier Fotografie)
Kyvan pakt tweemaal de hoofdprijs ( foto gemaakt door MarleenFouchier Fotografie) (Foto: )

Kyvan laat concurrentie achter zich

"Dan smaakt de overwinning dubbel zo lekker"

Nico Mos

Hij heeft lang moeten afzien door de corona uitbraak. Trainingen waren niet je-van-het. Maar ondanks deze andere voorbereiding is Kyvan Rietkerk (15) eind juli in Hilversum Nederlands kampioen in zowel het enkel als het dubbelspel geworden. Op deze bijzondere gebeurtenis blikt de kampioen graag even terug.

Zoetermeer - “De voorbereiding op het Nederlands kampioenschap was verre van ideaal. Door de uitbraak van het coronavirus heb ik zeker in het begin veel conditieoefeningen buiten gedaan. Ook bijvoorbeeld bij mensen in de tuin of op de gemeente baantjes om toch nog een beetje te kunnen spelen. Zo sta je ineens op veel verschillende ondergronden ipv. gravel. Enerzijds was het net niet, maar gezien de omstandigheden kon ik uiteindelijk toch tevreden zijn”, antwoordt Kyvan hoe hij zich heeft voor bereid op het NK. Kyvan speelt in de leeftijdscategorie t/m 16 jaar (eerste jaars). “Uiteraard was ik heel blij dat op een gegeven moment de tennisbanen weer open gingen. Trainen doe ik bij Pure Tennis in Noordwijkerhout onder leiding van Jeroen Joling, Ewout Hinnen en Kevin Noordermeer en bij Focus Academy in Rotterdam onder leiding van Erik Brummer”.

Nederlands Kampioenschap

“Ik heb weliswaar een hele lang voorbereiding gehad, maar er waren weinig toernooien en ook internationaal lag alles stil (nog steeds trouwens). In Nederland heb ik hier en daar oefenwedstrijden gespeeld en begin juli in België nog twee toernooien om toch maar zo goed mogelijk voor de dag te kunnen komen op het NK in Hilversum. Voor dat toernooi, eind juli, moest alles wijken want hetl was voor het mij het belangrijkste doel. Het was een toernooi dat de gehele week duurde. Ik speelde in categorie t/m 16 jaar de single en de dubbel. Op maandag de eerste ronde en zaterdag de finale. In de finale stond ik tegenover mijn trainingsmaatje, Daniël Verbeek. We kennen elkaar natuurlijk door en door. Uiteindelijk stonden we drie uur op de baan, maar had ik na afloop het zo fel begeerde kampioenschap te pakken. Een kroon op de lange voorbereiding kun je wel zeggen. Het dubbelspel ving die woensdag aan. Daarin speel ik al jaren samen met Abel Forger. In de finale stonden we tegenover het duo Temming/Wagenaar. Dat kampioenschap sleepten we uiteindelijk wel binnen, maar op een gegeven moment hadden we wel vier matchpunten tegen. De setstanden waren dan ook veelzeggend: 3-6, 6-1 en 14-12. De derde set kon steeds alle kanten uit, maar gelukkig trokken wij aan het langste eind. Het was net aan, maar dan smaakt de overwinning dubbel zo lekker", glimlacht hij. De voorbereidingen op de internationale toernooien ITF 18 jaar is ook alweer begonnen. "Ik ga er vooralsnog vanuit dat dat toernooi doorgaat. Zo benader ik ook mijn trainingen, als voorbereiding hierop. Helaas is het Europees Kampioenschap uiteindelijk, na uitstel, gecanceld", aldus Kyvan, die derde staat op de Nederlandse ranglijst. Zijn grote voorbeeld is Rafael Nadal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden