Wethouder Groeneveld: "Ik hoop dat in de toekomst ook heel veel schoolklassen hier naar toe zullen gaan. Lekker naar buiten." Foto: S. Langeveld
Wethouder Groeneveld: "Ik hoop dat in de toekomst ook heel veel schoolklassen hier naar toe zullen gaan. Lekker naar buiten." Foto: S. Langeveld (Foto: )

N3MP is echt een cadeautje voor alle Zoetermeerders

"Hoopgevend dat je als mensen samen natuur kunt herstellen"

Simone Langeveld

Eigenlijk heeft ze al vakantie maar voor de N3MP gaat Jakobien graag op de pedalen. Trots is ze op dit bijzondere en nieuwe natuurgebied. Als wethouder heeft ze groen en openbare ruimte en dus ook dit project in haar portefeuille en ook dat voelt als een cadeautje. "Ondanks corona is de Nieuwe Driemanspolder slechts een half jaartje later als recreatie-gebied opgeleverd. Nee, het is nog niet helemaal klaar."

Zoetermeer - Groeneveld, ze heeft haar naam mee en heeft ook echt een groen hart. Ze groeide op in Zoetermeer en wist tijdens haar studietijd in Groningen eigenlijk al vlug dat ze de politiek in wilde. Ze is dan ook echt blij met haar politieke carrière juist in Zoetermeer. "Ongelooflijk mooi om te zien dat veel Zoetermeerders ook echt heel benieuwd zijn naar dit gebied, en waar de Burgemeester Jan Waaijerbrug voor fietsers en voetgangers - die ik 's avonds helemaal geweldig vind - nu naar toe leidt. Er zijn fietspaden en wandelpaden en je kunt het water op met een kano of een sup. Het gebied is zich nu aan het settelen onder haar gebruikers en moet nog in balans komen. De wandelaars moeten de wandelpaden gaan ontdekken, de fietsers (sneller en langzamer) de fietspaden en de rolstoelers en scootmobiels moeten hun plekje opeisen. De wandelpaden zijn voorzien van een laagje puin en met de rolstoel is dit niet zo goed toegankelijk. Het fietspad daarentegen is wel geschikt, maar daar moet het snellere en langzamere verkeer zich nog reguleren. Het is heel goed dat mensen nu reageren en met voorstellen komen."
Waarom vind je dit een geweldig gebied?
"Het is een goede samenwerking van vier partners, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Zoetermeer en de gemeente Leidschendam Voorburg. Het versterkt de hele regio hier in de Randstad. Er is nu een veilige plek om overtollig water te bergen bij piekregens en tegelijkertijd is er een prachtig en groot stuk nieuwe natuur. Vooral dit laatste die nieuwe natuur ontroert mij. Wij mensen graven, bouwen en doen maar. Maar wanneer je iets terug geeft aan de natuur, zoals dit stuk landbouwgebied en je graaft en verplaatst grond dan ontstaat er vrijwel direct nieuwe natuur. Zo is er een zee van kamille nu nog en daar komen vlinders op af en andere insecten en daar weer vogels zoals de waadvogels als kluut en lepelaar. Maar weet je wie daar veel beter over kan vertellen: boswachter Jan Postma. Nog een cadeautje! Op de website www.N3MP.nl vind je er alles over en denk mee over een naam voor de vogelkijk-hut. Ja, dat is wel echt mijn vakantietip: bezoek deze website en beluister die podcast en bekijk ook de filmpjes van boswachter Jan Postma. Naast de spiksplinternieuwe natuur, zijn het Buytenpark en het Westerpark ook geweldige plekken om te zijn en de natuur te ontdekken net als in het Balijbos. Over deze gebieden zijn twee nieuwe speur-wandelroutes in de BeleefRoute-app. Geniet van het groen in en om Zoetermeer, dat is uniek dat we dat hier hebben!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden