In de bovenruimte van De Zoetelaer werd donderdag 30 juli wel heel feestelijk vergaderd. Timo draagt een zwart T-shirt. Foto: S. van der Wel
In de bovenruimte van De Zoetelaer werd donderdag 30 juli wel heel feestelijk vergaderd. Timo draagt een zwart T-shirt. Foto: S. van der Wel (Foto: )

Feestelijke en liefdevolle testochtend

Simone Langeveld

Het is velen van ons overkomen: thuis zitten omdat je je werk niet meer kunt uitvoeren vanwege de lockdown. Het overkwam de werknemers van lunchcafé de Zoetelaer (Ipse de Bruggen) net zo goed. Ze kwamen letterlijk in een isolement te zitten, al woon je in een woongroep. Je kunt je dan heel eenzaam voelen zeker als je nog moet opkrabbelen uit een emotioneel dal vanwege een relatiebreuk. De internationale dag van de Vriendschap werd aangegrepen om weer eens een 'uitje' op de horizon te plaatsen.

Zoetermeer - Streekblad kwam op uitnodiging langs op de allereerste testochtend van ABCDate sinds het begin van de corona-crisis. Hier waren naast de groep deelnemers onder andere de begeleiders Sofie Goeting van ABCDate en Wendy van der Klaauw van Ipse de Bruggen. Ook Timo, 20 jaar jong en werknemer bij de Zoetelaar, liet zich interviewen deze ochtend die hij echt "chill!" vond.
Timo hoe gaat het met jou? "Ik heb eigenlijk een zware periode achter de rug. Breuk met mijn ex en de lockdown. Maar ik klim langzaam uit een dal." Timo heeft al verschillende cursussen gedaan via ABCDates en vindt het echt fijn dat er weer wat georganiseerd kan worden. Hij werkt als kok en chocolatier in de Zoetelaar en miste zijn werk buiten de deur enorm. Tijdens de lockdown kreeg hij op een goed moment wel werk dat hij thuis kon doen maar hij voelde zich echt als "een goudvis in een kom", echt alleen, hij kon ook niet naar zijn ouders. Naast zijn werk bij De Zoetelaer via Ipse de Bruggen is hij raadslid van de cliëntenraad. "In deze ruimte vergaderen we een keer in de maand. Er zijn zes leden en ik ben een van de gelukkigen. We besluiten bijvoorbeeld wat we gaan doen tijdens het jaarlijkse uitje. Dat ging dit jaar niet door." Vanmorgen hebben jullie een test-ochtend gedaan over daten in de 1,5 meter maatschappij wat hebben jullie gedaan? Timo: "Eerst moesten we hier bij deze tafel melden. We hebben spellen gedaan. De toren van Pisa en 'Wie ben ik' en we hebben met de ballonnen een spel gedaan om erachter te komen of iemand met jou verder wil praten."

Begeleiders van ABCDates en van Ipse de Bruggen

Sofie: "Alles is afgestemd op de 1,5 meter en we zorgen dat alles wat aangeraakt wordt van een spel ook weer wordt schoongemaakt met desinfectiemiddel. Als thema hadden we vandaag een Valentijnsavond. Met het ballonnenspel kun je over je situatie vertellen. Rood betekent dat je contact wil maken en blauw dat jij nog even de kat uit de boom kijkt." Wendy: "We gebruiken nu bijvoorbeeld naamstickers ipv badges. Zo fijn dat onze deelnemers weer een mogelijk avondje uit in het vooruitzicht hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden