Gidsen en verkenners op zomerkamp
Gidsen en verkenners op zomerkamp (Foto: Scouting JMC)

Scouts JMC op zomerkamp

Zoetermeer - Dankzij de enorme inzet van vele vrijwilligers konden de scouts van Scoutinggroep John McCormick (JMC) uit Zoetermeer toch op zomerkamp.

Door het coronavirus waren verschillende zomerkamporganisaties samen opgetrokken om tot een protocol te komen waarmee het veilig is om op kamp te gaan. Dit protocol werd ter goedkeuring voorgelegd aan de overheid en de experts. Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Deze zomer is anders dan iedereen gewend is. De zomerkampen worden georganiseerd in Kampbubbels. Binnen een kampbubbel kan iedereen – kinderen, jongeren en begeleiding - samen spelen, sporten, eten en slapen waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Ruimtes waarin geslapen wordt moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair.

Voor kinderen en jongeren is het kamp het hoogtepunt in het jaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling.

De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. In de zomervakantie is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven.

Bij Scouting JMC vormden de welpen van de Sioniehorde (meisjes van 7 tot 11 jaar) samen met de welpen van de Dewanihorde (jongens van 7 tot 11 jaar) een kampbubbel. Met de nodige aanpassingen verbleven ze dit jaar in het clubgebouw van een andere scoutinggroep in Dordrecht. De leiding vertrok al een dag eerder naar het terrein om het coronaproof te maken. De 29 welpen werden in een Kiss en Ride schema bij het kampterrein gebracht waar ze hoorden dat ze een Ruimtekamp hadden. Zo kregen de zalen van het clubgebouw en de tenten buiten namen als Neptunus, Uranus, Mars, Jupiter, Mercurius en Pluto. Via een filmpje kregen de welpen een bericht van vader Alien of ze zijn zoon Smash wilden helpen ontsnappen aan het ruimtemonster. 's Middags werd een eigen astronaut geknutseld waarbij led lichtjes als sterren aan elkaar werden gesoldeerd. 's Avonds was er een dropping voor de oudsten. Elke ochtend begon met ochtendgymnastiek, het ontbijt en vervolgens verschillende uitdagende activiteiten als een sportochtend, een raket bouwen, levend stratego, klimmen en waterspelletjes. Ook werd een hike gelopen waarbij ze de coördinaten doorkregen van een astronaut. Middels een postenspel leerden ze te overleven met het maken van een kampvuur, koken, kompas lezen, communiceren via walkietalkie, EHBO en een afdak maken waar onder geslapen kon worden.

De gidsen (meisjes van 11 tot 15 jaar) en verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) vormden samen een kampbubbel tijdens het zomerkamp in Austerlitz waar ze in tenten verbleven op Scouting kampeerterrein PBC Austerlitz. Het thema van het zomerkamp was Levend Stratego. De 18 gidsen en 14 verkenners streden in 5 patrouilles tegen elkaar. Met allerlei opdrachten waren punten en daarmee kaartjes met verschillende rangen te verdienen, die nodig waren om het spel te spelen. Zo gingen de patrouilles onder andere vlaggen maken, een hike lopen en ging elke avond een andere patrouille koken. Daarnaast gingen ze ook zwemmen, lasergamen en kregen ze een workshop boomklimmen.

De vrijbuiters en explorers hadden besloten om dit jaar met alle Corona maatregelen niet op kamp te gaan. Wel houden de vrijbuiters extra opkomsten en gaan de explorers terug in de tijd via oude kampfoto's in de App groep.

Na het zomerkamp hebben de leden van Scouting JMC een aantal weken vakantie. Op 5 september vindt vervolgens het jaarlijkse overvliegfeest plaats waarbij de oudste leden over gaan naar de volgende speltak (leeftijdsgroep). Door het overvliegen komen er bij een aantal speltakken weer plekken vrij voor nieuwe leden en leiding.

Ga voor informatie over Scouting JMC naar de website: www.johnmccormick.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden