Marathon RondOm Zoetermeer logo en parcours
Marathon RondOm Zoetermeer logo en parcours (Foto: J.R. Rommelse)

Marathon RondOm Zoetermeer

ZOETERMEER - In het huidige corona tijdperk worden veel hardloopevenementen afgelast, doorgeschoven naar 2021 of zwaar afgeslankt in 2020 waardoor veel deelnemers buiten de boot vallen. Voorbeelden zijn de Damtotdamloop en de marathons van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Voor sommige evenementen is er een virtueel alternatief. Hierbij moeten deelnemers een gelijkwaardige afstand afleggen op een zelf gekozen parcours. Daarnaast zijn er online een hoop nieuwe virtuele alternatieven. Hierbij moeten deelnemers zelf een route bedenken, hun resultaten online laten goedkeuren, en daarna mogen ze vaak voor grof geld een medaille kopen in de webwinkel.

De Marathon Rondom Zoetermeer die in oktober 2020 gaat plaatsvinden is ook virtueel, maar toch anders. Alle lopers leggen hetzelfde parcours af, dus geen appels met peren vergelijken. Toch is de marathon volledig corona-proof, omdat de deelnemers hun eigen start- en finishlocatie mogen kiezen. Ook de startijd is flexibel en zelfs in bepekte mate de datum. Een van de grootste verschillen is dat er geen commerciele mindset achter zit. Voor de financiering van startnummers en medailles voor 50 deelnemers is een sponsor gevonden. Het doel is om de inschrijfkosten laag te houden, en als er genoeg vrijwilligers opstaan betalen de deelnemers helemaal niets.

De initiatiefnemer en organisator is een amateur hardloper. Na maanden van blessureleed met achillespezen en kuiten komt de laatste weken de fitheid weer terug en zijn de eerste halve marathons alweer gelopen. Nu het plan is opgevat om in oktober 2020 een Marathon RondOm Zoetermeer te gaan lopen en een prachtige route is uitgezet, wordt het alle marathonlopers in en rond Zoetermeer, of marathonlopers die niet mee kunnen doen aan afgelaste evenementen, van harte gegund om van alle groene gebieden in en rond Zoetermeer mee te genieten. Zo gaat de route achtereenvolgens langs De Drie Plassen, De Zoetermeerse Meerpolder, Buytenpark, Westerpark, Balijbos, Hoekstrapark, Spiegeldijk, Tuyllpark, Heemkanaal, Bentwoud.

In het verleden zijn door diverse groepen pogingen ondernomen om in Zoetermeer een marathon te organiseren. Om verschillende redenen is dit helaas niet van de grond gekomen. De auteur van dit artikel heeft in het verleden geslaagde en mislukte pogingen gedaan om marathons te lopen. Na de laatste mislukte poging was de state of mind "dit nooit meer, behalve als er ooit nog eens een marathon in Zoetermeer is". Met de corona maatregelen worden veel evenementen afgelast, maar het biedt nu ook deze unieke gelegenheid voor de Marathon RondOm Zoetermeer. Hoeveel hardlopers kunnen straks zeggen dat ze de Marathon RondOm Zoetermeer gelopen hebben en hebben de medaille om het te bewijzen?

Inschrijven kan via https://marathonrondomzoetermeer.blogspot.com/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden