Steun voor Actiecomité Raden in Verzet

Zoetermeer – Nadat de Zoetermeerse gemeenteraad vorige week maandag heeft besloten om een Actiecomité te benoemen en met de hele raad op zoek te gaan naar andere gemeenteraden die óók te kampen hebben met grote financiële problemen, hebben al verschillende raden en raadsleden laten weten achter de actie te staan!

Wijk bij Duurstede was de eerste raad die direct dinsdag al unaniem een motie aannam om de actie te steunen. Gisteravond gebeurde hetzelfde in Voorschoten en in Oudewater. In Vijfheerenlanden lag ook een motie klaar maar is de stemming wegens een overvolle agenda doorgeschoven naar 7 september.

Andere raden kunnen vanwege het zomerreces op dit moment geen formele besluiten nemen, maar van verschillende gemeenten hebben we gehoord dat de fracties onderling al hebben afgesproken dat ze willen meedoen. Er hebben zich raadsleden uit meer dan 30 gemeenten gemeld die direct na de zomerpauze in hun eigen gemeente gaan voorstellen om zich aan te sluiten bij de actie.

David Weekenstroo van het Zoetermeerse Actiecomité: ‘Het is een mooi begin, maar we hebben natuurlijk nog veel meer gemeenten nodig die zich aansluiten, dus we gaan met behulp van de rest van de raad keihard verder om meer gemeenten te benaderen.’ Vivianne van Yperen vult aan: ‘We merken dat er nog veel meer raadsleden zijn die net als wij vinden dat ze raadslid zijn geworden vanwege hun idealen en niet om hun gemeente kapot te bezuinigen.’

Marijke van der Meer: ‘Er is sprake van een samenloop van extra kosten voor de Wmo, een ieder jaar hogere korting van het rijk en de jeugdzorg waarvoor we te weinig geld en te weinig sturingsmiddelen hebben. Wij worden nu als raadsleden gedwongen om de ene pijnlijke bezuiniging na de andere door te voeren. De bewoners kijken ons eropaan, terwijl de oorzaak bij het rijk ligt.’

De tekorten komen landelijk neer op een bedrag van circa 2,5 miljard euro per jaar en voor Zoetermeer betreft het ieder jaar zo’n 17,5 miljoen euro. Zoetermeer moet dit jaar alleen al voor de jeugdzorg 45 miljoen euro uitgeven. Dat is voor een stad met 55.000 huishoudens ondoenlijk.

Bij het rijk wordt de urgentie nog totaal niet gevoeld. De raad van Zoetermeer wil samen met heel veel andere Nederlandse gemeenten zo’n stevige vuist maken dat al dit jaar genoeg structureel geld voor de gemeenten beschikbaar komt.

https://docs.google.com/forms/d/1aLLrvWDCRkKq2fhCjJ7IsHpijXE910enNdOqtZ5s0x8/edit

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden