Actiecomité beoogde sloopwoningen opgericht

Zoetermeer - Na een openluchtvergadering met huurders van 23 tweekamerwoningen in de Landebuurt, waarvan woningbouwcorporatie de Goede Woning het plan heeft om de woningen volgend jaar te slopen, is er een actiecomité opgericht bestaande uit huurders en een omwonende, ondersteund door de SP. Dit comité is woensdag 8 juli bijeen geweest om ideeën uit te wisselen en plannen te maken. Deze woningen staan in een prachtige wijk met laagbouw en veel groen en dat willen alle wijkbewoners graag behouden.

Eind maart hebben een aantal huurders contact opgenomen met de SP over de voorgenomen sloop. Zij hadden een brief ontvangen van woningcorporatie De Goede Woning met de mededeling dat hun woning in 2021 waarschijnlijk gesloopt zou worden. De concept plannen waren al ingediend bij de gemeente Zoetermeer. De fractie van de SP heeft in april hier vragen over gesteld. De antwoorden zijn nog steeds niet binnen.

“De brief kwam in coronatijd en nergens konden we terecht met onze vragen, angsten en boosheid. Niemand wist wat. Dat is afschuwelijk”. . “Het kwam als een verrassing. Als we dat hadden geweten, hadden we nooit in deze woning geïnvesteerd”. “Een huis is een veilige haven voor de mens en door een brief vaagt alles weg. Wat gaat er nu gebeuren met ons”? Een paar reacties van de geschokte huurders.

De plannen van De Goede Woning veroorzaken veel onrust onder de bewoners maar ook onder de omwonenden. Waarom worden de eengezinswoningen die in dezelfde tijd zijn gebouwd wel gerenoveerd en waarom deze tweekamerwoningen niet? En als de woningen worden gesloopt, wat komt er voor terug? Er is aangegeven dat het niet onmogelijk is dat er dubbel zoveel woningen terug komen, dus twee lagen op elkaar. Bekend is dat De Goede Woning waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om alle woningen te renoveren en als je woningen sloopt en nieuwe woningen bouwt, krijg je subsidie van de overheid. Dit is ook gebeurd in Palenstein. Medewerkers van De Goede Woning zijn onaangekondigd bij de mensen op bezoek geweest om de onrust weg te nemen. Dit is echter niet gelukt. Ze konden veel vragen die leefden onder de bewoners niet beantwoorden.

Een woordvoerder van De Goede Woning laat weten dat het project nog in een heel pril stadium is. "Op dit moment loopt in opdracht van de gemeente een onderzoek naar de cultureel-historische waarde van het vastgoed in de hele wijk Meerzicht. We wachten de resultaten van dit onderzoek af. We verwachten dat dit eind dit jaar zal zijn. Pas daarna volgt overleg met de gemeente over onze plannen voor deze woningen. Voorlopig verandert er voor de bewoners dus niets. We blijven de woningen goed onderhouden. Het is ons voornemen om deze woningen te slopen. Of de woningen ook echt plaats maken voor nieuwbouw, hangt af van het besluit van de gemeente. Renovatie is erg duur. Dit komt onder meer doordat deze bungalows een relatief groot oppervlak aan buitenmuren en dak hebben. Dit brengt hoge isolatiekosten met zich mee. Als de plannen doorgaan, krijgen de bewoners volgend jaar een urgentieverklaring. Daarmee hebben ze een jaar lang voorrang bij het vinden van een nieuwe woning. Ze bepalen dan zelf op welke woning ze reageren via Woonnet Haaglanden. Als er bewoners zijn die na de nieuwbouw of renovatie terug willen keren, kijken we of dit past binnen de toewijzingsregels (de hoogte van iemands inkomen en de gezinssamenstelling). De plannen voor de nieuw te bouwen woningen moeten nog gemaakt worden. Medewerkers van De Goede Woning zijn bij de bewoners van de woningen langs geweest om dit alles met hen te bespreken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden