Eelco Metman maakte een meterslange muurschildering in de expositieruimte van TERRA. Foto: PR/Annelize van der Helm
Eelco Metman maakte een meterslange muurschildering in de expositieruimte van TERRA. Foto: PR/Annelize van der Helm (Foto: )

Eelco Metman schudt mensen wakker

ik verbeeld mensen die ergens op zoek naar zijn

Van de redactie

Eelco Metman maakte een meterslange muurschildering in de expositieruimte van TERRA. Ook exposeert hij werk op doek. Zijn expositie ‘Wake-up call’ is vanaf 1 juli geopend. Binnenkort zal Metman samen met de Urban Art Studio ook de buitenmuur van het pand aan de Dorpsstraat 12 opnieuw beschilderen.

zoetermeer - “Met mijn nieuwe werk ‘Wake-up call’, wil ik dat mensen meer om zich heen gaan kijken en zich voor hun omgeving en de mensen interesseren”, aldus Eelco.

“In mijn werk verbeeld ik mensen die ergens naar op zoek zijn op een wat donkere plek. Ze kijken allemaal naar beneden en hebben niet door hoe mooi de wereld om hun heen is. Ik betrap mij er zelf ook regelmatig op dat ik teveel met mijn mobieltje bezig ben. Je vergeet en ziet niet wat er om je heen gebeurt. Daar wil ik aandacht voor vragen.”

Metman maakte kennis met graffiti door de beelden die hij zag uit Amerika. Begin jaren tachtig pakte hij de spuitbus op om de ontwikkeling hiervan zelf mee te maken.

In de jaren negen experimenteerde hij met Fresco (schilderen in natte kalk) en sgraffito (snijden en krassen in minerale siermortel). Vanaf 2000 ging Eelco ook actief aan de slag als decoratie- en restauratieschilder, onder andere in het Concertgebouw en Tuschinskitheater in Amsterdam.

“In de tussentijd ben ik mij blijven ontwikkelen op canvas en de muur. Ik ben altijd bezig gebleven met mijn stijlontwikkeling in graffiti. Na mijn restauratiewerk, ben ik gaan experimenteren met de effecten van het verval van verf en heb geprobeerd om dit vorm te geven op canvas.”

Urban culture

“Ik laat me op diverse manieren inspireren. Ik geef onderwerpen weer die qua vorm interessant zijn, die onderdeel uitmaken van de ‘urban culture’ en die mij uitdagen om mijn grenzen te verleggen. Ik gebruik graag contrasterende kleurcombinaties met grijstinten en werk met spuitbus en, acrylverf. Ook maak ik gebruik van rasters, glacis (transparante verflagen) en verfdruipers.”

Eelco heeft vele projecten gedaan in de openbare ruimte, waaronder de zogenoemde ‘Spitforce muur’ aan de Neherkade in Den Haag. “In die tijd een van de betere ‘productiemuren’ in Nederland. Dit is een muur beschilderd door meerdere artiesten, met een gezamenlijk thema.”

Iedereen is welkom (met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM) om de muurschildering en diverse werken op doek te komen bekijken bij TERRA. Het adres is Dorpsstraat 12 en de openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur..

Like TERRA op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het beschilderen van de buitenmuur!

Iedere maand is bij TERRA een nieuwe expositie te zien. Naast exposities experimenteert TERRA e ook met een Makerswinkel,waar bijzondere, creatieve producten verkocht worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden