Michel Havenith treedt samen met het Ebony Ensemble op in het Stadstheater. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
Michel Havenith treedt samen met het Ebony Ensemble op in het Stadstheater. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam (Foto: GERARD VAN WARMERDAM)

Ebony Ensemble gaat weer optreden in Stadstheater

Hélène Ouwerkerk

Het Ebony Ensemble kan weer spelen. Het ensemble zou eigenlijk tijdens Klassiek Zoetermeer een Openluchtconcert geven. Maar door de coronacrisis ging dat natuurlijk niet door. Nu wordt het concert omgebogen tot een optreden tijdens de Cultuurzomer.

Zoetermeer - Michel Havenith is blij dat zijn ensemble met dit concert een tweede kans krijg. "Als artiest wil je niets liever dan uitvoeren en dat konden we lange tijd niet", zegt de dirigent en artistiek leider van het Ebony Ensemble. "Voor mij persoonlijk had ik het gevoel dat je er als musicus niet meer toe deed. Dat gevoel kreeg ik ook omdat het in het politiek en in het nieuws alleen maar over de zorg of ondernemers ging. Begrijp me niet verkeerd", voegt hij er snel aan toe. "uiteraard vind ik zorg het allerbelangrijkste maar je krijgt wel een beetje het gevoel dat de cultuur er niet meer toe doet.".

Toen Floravontuur met het idee kwam voor een Cultuurzomer hoefde hij daarover dan ook niet lang na te denken. "Ook voor de musici was het een hele opluchting. Al zijn een aantal vaste musici op vakantie dus ik heb wel wat moeten rondbellen", zegt hij enthousiast. Meestal speelt het Ebony Ensemble in de kleine zaal van het Stadstheater. "Maar de kleine zaal is nu gesloten dus staan we in de grote zaal en dat is natuurlijk erg leuk", vertelt hij. "De 1,5 meter is voor de musici wel een uitdaging want hierdoor zitten ze verder van elkaar. Dat zal even wennen zijn."

Voor het concert heeft Michel Havenith een gevarieerd programma samengesteld. Zo speelt het ensemble Jeu d'Enfants van Bizet maar ook de Libertango van Piazolla en wordt er afgesloten met de beroemde wals uit Doornroosje van Tsjaikovsky. "Vorig jaar hebben we het concert op de Markt afgesloten met een wals uit de Notenkraker dus ik vond het leuk om dat weer te doen", zegt Havenith.

De cultuur gaat volgens hem spannende tijden tegemoet. "Het Ebony Ensemble wordt aangemerkt als middenkader die in aanmerking komt voor een jaarsubsidie. Dat is fijn want dan hoef je niet voor elk project apart subsidie aan te vragen. Maar hoe gaat het met het Cultuurfonds waarmee we altijd goed hebben samengewerkt? Sowieso besluit de gemeenteraad pas in november dus het blijft spannend hoe 2021 er uit gaat zien."

Het Ebony Ensemble treedt zondag 2 augustus om 15.00 uur op in het Stadstheater. De kaartverkoop start spoedig via www.cultuurzomer079.nl. Kijk voor meer informatie op www.ebony-ensemble.nl. Of volg het ensemble op Facebook.

Voorstelling

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden