Wim van Waaij (links) en Patrick Kortekaas blij met 45 jaar Lions. Foto: Fred Roland
Wim van Waaij (links) en Patrick Kortekaas blij met 45 jaar Lions. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

Lionsclub Zoetermeer blaast dit jaar 45 kaarsjes uit

Hélène Ouwerkerk

Als jongeman van 23 ontmoette Wim van Waaij op een terras in Nice een Amerikaan. Een ontmoeting die uiteindelijk ertoe leidde dat hij de eerste Lionsclub in Zoetermeer oprichtte. Die club bestaat nu op de kop af 45 jaar. Een mooi moment om terug te kijken.

Zoetermeer - "Ik was op een terras in Nice waar ik een Amerikaan hielp. Hij nodigde mij en mijn broer uiteindelijk uit om drie maanden naar de Verenigde Staten te komen", steekt Van Waaij van wal. Voor de twee broers die in de twintig waren een onvergetelijke reis. Niet alleen zagen ze veel van Amerika maar ook maakten ze kennis met diverse Lionsclubs. Hun avonturen haalden niet zelden de kranten in de VS laat Van Waaij zien. De Amerikaanse reis zorgde er ook voor dat in 1975 de eerste Zoetermeerse Lionsclub het licht zag. Van Waaij begon als een van de chartermembers (lid van de club bij de oprichting red.) met 21 man. "In Kasteel Doorwerth werd de club officieel opgericht door burgemeester Wegstapel. Heel chique en officieel allemaal. De Lions was toen echt een club van directeuren. Dat is nu wel anders", zegt Van Waaij. Patrick Kortekaas, met 43 jaar een van de jongere leden: "De huidige club is eigenlijk een goede afspiegeling van de maatschappij: gepensioneerden, ondernemers, mensen uit het onderwijs noem maar op. Vroeger was Lions redelijk elitair maar tegenwoordig is het meer down to earth." Volgens Wim van Waaij is de diversiteit de kracht van de club. "We zijn een mengeling van ervaren leden en jongere leden. Dat zorgt voor een mooie dynamiek."

Zelf genieten ze enorm van hun deelname aan de Lions. "Het is een sociaal gebeuren. Je onderneemt activiteiten met elkaar en daarnaast worden er acties voor goede doelen op touw gezet. Met onze mosselmaaltijd hebben we afgelopen jaar 24.000 euro opgehaald voor de Stichting Hulphond", vertelt Kortekaas. Echter, ook bij de Lions heeft de coronacrisis gevolgen. "Dit jaar gaan we geen Mosselavond houden want op 1,5 meter is dat geen haalbare kaart. En eigenlijk zouden we samen met de andere drie Lions clubs een pop up store houden voor het Maximacentrum. Dat ging helaas ook niet door. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar alsnog oppakken. Maar we hebben wel een kleinschalig project gedaan door pannenkoeken te bakken voor bewoners van een gezinsvervangend tehuis. Een prachtig project", aldus Kortekaas.

Vier clubs

Zoetermeer kent vier Lions Clubs die zich apart of soms samen inzetten voor de maatschappij. De heren zijn verenigd in Lions Zoetermeer en Lionsclub De Meerbloem, de damesclub is Soetermare en de jongeren zijn verenigd in de Leo Club.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden