De jaartegel 2020 verwijst naar de herinrichting van het horecaplein. Foto: Fred Roland
De jaartegel 2020 verwijst naar de herinrichting van het horecaplein. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

Nieuwe look and feel op Dorpsplein

Hélène Ouwerkerk

De Dorpsstraat heeft een mooi horecaplein. Het moet een boost geven aan de Dorpsstraat. Dus blije gezichten als de wethouders Iedema en Paalvast de laatste 30 kilo zware tegel op het Dorpsplein leggen.

Zoetermeer - "De herinrichting van het plein heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Vooral om de financiering rond te krijgen", zegt Jan Iedema. "Maar ik ben erg tevreden met de samenwerking die we hebben met de Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Als ik kijk naar het plein dan zie ik één geheel en een mooi en licht plein met kleinere parasols. Het is nog maar het begin want er komen nog boombanken in de Dorpsstraat. Als je nu door de winkelstraat kijkt en je ziet de bloemen en leilindes dan zie ik een mooi geheel en geen samengeraapt beeld. Het is gewoon een mooie oude kern waar we trots op kunnen zijn."

Ook Jacques Boonekamp, voorzitter van de BIZ, is tevreden over het resultaat. "Toch baal ik er als een stekker van dat de boombanken pas in september komen", zegt hij. De voorzitter straalt echter een en al positiviteit uit. "Er wordt vaak gemopperd over leegstand maar ik vind echt dat het heel erg meevalt. Onder andere voor het pand van Kroonpart en het Groene Kruis zijn weer nieuwe huurders. We hebben straks op vier nieuwe punten in de Dorpsstraat weer nieuwe zaken en dat geeft een goed signaal." Ook heeft de BIZ aan de rand van het nieuwe horecaplein nog tegels in het straatwerk liggen die verwijzen naar donateurs. "Deze zijn gebarsten en worden binnenkort vervangen", belooft Boonekamp.

Voor de horecabedrijven is het nieuwe plein zeker na de slechte coronatijden natuurlijk extra mooi. "Al had het van mij wel eerder gemogen hoor", zegt Bengt Aanen, eigenaar van Class by Jofel. "Maar inderdaad komt dit zo na de coronatijd op een goed moment." De nieuwe look and feel van het plein heeft volgens hem een positief effect. "Ik denk dat we hiermee met elkaar laten zien dat dit de plek is waar het gebeurt. We kunnen door de herinrichting een goede start maken."

Historie

Wethouder Cultuur, Robin Paalvast, zet de nieuwe bestrating die voorzien is van tegels met een jaartal in historisch perspectief. "1270 was de eerste hypotheekakte, 1369 de bouw van Huis Palenstein en in 1935 de samenvoeging van Zoetermeer en Zeghwaert", aldus Paalvast.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden