Marina gaat op stap, de natuurparken van Zoetermeer in met nieuwe BeleefRoutes. Download die gratis apps! Echt leuk. Foto: S. Langeveld.
Marina gaat op stap, de natuurparken van Zoetermeer in met nieuwe BeleefRoutes. Download die gratis apps! Echt leuk. Foto: S. Langeveld. (Foto: )

Natuurwandelingen in app BeleefRoutes

Simone Langeveld

Streekblad is in gesprek met Marina Lurks. Marina is een van de samenstellers van de twee gloednieuwe wandelroutes die iedereen met mobiel gratis kan downloaden. Ze is secretaris van de Stichting Vrienden van de natuur- en Landschappentuin, 'de natuurtuin' in het Westerpark én natuurgids. Naast de route 'Zoetermeer Stadsnatuur', staan de routes 'Zoetermeer: 2 parken: 2 gezichten' en de route 'Balijbos' nu live.

Zoetermeer - Hoe zijn de routes tot stand gekomen? Marina: "Vanuit een 'groene' motie was er wat budget voor natuureducatie bij de gemeente. Deze keer konden de verschillende Zoetermeerse natuurclubs hier actief iets mee doen voor iedereen in Zoetermeer. Ze mochten de content maken voor drie natuurwandelingen in de bestaande app BeleefRoutes. Ik vond dit erg leuk en heb me aangemeld om bij de samenstelling en het maken van de route en het invoeren in het systeem betrokken te zijn en heb de route 'Twee parken, twee gezichten samen met Winfried van Meerendonk van de Vogelwerkgroep Zoetermeer samengesteld." Na een aantal overleggen werden drie verschillende gebieden onderling verdeeld en ging iedereen aan de slag om te gaan 'proef' wandelen en te bekijken wat leuke en informatieve highlights zouden kunnen worden op de routes. Een highlight is een punt op de route waar de app een 'blieb' geluidje geeft. Op deze plek houd je dan even stil en kun je de informatie lezen in de app om de je omringende omgeving beter te beleven. Op het route kaartje in de app zie je jezelf als een blauwe punt op de route. Marina: "Mijn favoriete park is het Buytenpark, maar second best is het Westerpark en nog iets preciezer de natuurtuin in het Westerpark. Ik meldde me dan ook meteen aan om hier een route voor samen te stellen. De Vogelwerkgroep heeft vogelfoto's geleverd en ook vogelgeluiden! De natuurtuin heeft mijn hart gestolen, die mooie paadjes, je kunt er gewoon verdwalen! Mijn favoriete dieren in de natuurtuin? Dat zijn de wilde bijen, hommels en de vlinders. Leuk om deze te 'tellen' te monitoren met andere natuurliefhebbers."

Met mobieltje lekker naar buiten!

De BeleefRoutes - app kunt u helemaal gratis downloaden. Er zijn nu drie natuurroutes ontwikkeld door de lokale Zoetermeerse natuurclubs. Mensen van KNNV Zoetermeer, van het IVN afdeling Zoetermeer, van de Stichting Vrienden van de Natuur- en Landschappentuin en van de Vogelwerkgroep Zoetermeer, werkten samen om met u de mooiste natuurinformatie te delen! Tip: kies thuis de route uit en download deze thuis vóór de wandeling. Leuk om met (klein)kinderen te doen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden