De leden van het actiecomité Dominique, Monica, Elmar, Liesbeth en Karin bij de nieuwe verkeerslichten op het kruispunt. Foto: Robbert Roos
De leden van het actiecomité Dominique, Monica, Elmar, Liesbeth en Karin bij de nieuwe verkeerslichten op het kruispunt. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'Vrachtwagens horen hier niet thuis'

'"Nu moeten we doorpakken'

Robbert Roos

Op 8 maart jl. was het precies een jaar geleden dat een jonge fietsster het slachtoffer werd van alweer een ongeluk op de kruising Karel Doormanlaan / Eerste Stationsstraat. Er zijn sindsdien een aantal zaken gewijzigd. Maar het ultieme doel; het vrachtverkeer omleiden via een andere route, is nog niet behaald. Op 13 juli wordt over deze omleiding gestemd tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

Zoetermeer - Voor Dominique, Elmar, Karin, Monica en Liesbeth van de actie 'Het is genoeg' zal het kruispunt nooit meer hetzelfde zijn. Monica: "Ik kom hier bijna elke dag en zie het nog regelmatig bijna misgaan." Op het kruispunt zijn de verkeerslichten aangepast zodat fietsers en voertuigbestuurders onafhankelijk van elkaar over kunnen steken. Ook is er halverwege de straat een spiegelbord gehangen bij een van de uitritten. Goede verbeteringen, maar nog beter is het als er helemaal geen vrachtverkeer meer door de Eerste Stationsstraat zal rijden. "We zijn erg blij met het adequate handelen van de wethouder en de verkeersgroep", vertelt Dominique. "Maar grote vrachtwagens zoals die er nu rijden horen niet thuis in een omgeving als het Dorp. Daarom moet de omleiding er zo snel mogelijk komen." Eigenlijk is er volgens de bezorgde ouders helemaal geen reden om tegen de omleiding te stemmen. "Je wilt, als bestuurder, een volgend ongeluk als met het meisje toch niet op je geweten hebben?", vraagt Elmar zich hardop af. Liesbeth en Karin kunnen zich de gil van het slachtoffer nog duidelijk herinneren. "Zoiets gaat door merg en been. Dat wil je toch nooit meer meemaken?" Vanwege de zorg om hun kinderen hebben verschillende leden van het actiecomité nog steeds zitting in de verkeersgroep. "Het gevaar van nog een ongeluk is er nog steeds. Vandaar dat we aandacht blijven vragen voor de situatie", aldus de groep. De omwonenden zouden van alle vorderingen op de hoogte worden gehouden. Dat is niet altijd gelukt, maar dankzij tussenkomst van de wethouder is het qua communicatie nu beter geregeld. Het kruispunt staat volgens de omwonende al jaren bekend als 'gevaarlijk'. Daarom is het nu tijd om ervoor te zorgen dat de omleiding er ook daadwerkelijk komt. "We kennen de bezwaren van de ondernemers op het industriegebied. Maar dat is de plaats waar vrachtverkeer thuishoort, niet in een woonwijk. We hebben er samen met de gemeente hard voor gestreden. Nu moeten we doorpakken." Om hun argumenten kracht bij te zetten spreekt het actiecomité komende raadsvergadering in. Tijdens het inspreken zal Karin, die eerste hulp verleende, stukken van een brief van de ouders van het getroffen meisje voorlezen. De ouders voelen zich erg door het actiecomité gesteund. "We zijn net zo strijdlustig als jullie, maar blijven zelf nu liever uit de publiciteit". Elmar begrijpt dat bepaalde zaken tijd kosten, maar is toch bezorgd. "Elke week dat het langer duurt denk ik; hoe lang nog tot het volgende slachtoffer valt." Wat hem betreft mag de weg er dan ook morgen komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden